Publicerad:

Senast ändrad:

Safer Internet Day

I dag, tisdagen den 5 februari, infaller EU-initiativet Safer Internet Day, en dag då Statens medieråd uppmärksammar arbetet med att främja ett säkrare internet, med särskilt fokus på barn och unga.

På sin webbplats tipsar Statens medieråd om olika guider för ett säkrare internet riktat till pedagoger, vårdnadshavare samt barn och unga:

Youtubers ger tips och råd om nätet

Målgrupp: Pedagoger, vårdnadshavare samt barn och unga


Sju fristående filmer uppbyggda kring teman som näthat, reklam och upphovsrätt. Tips och råd om nätet levererade av Youtube-profilerna Felicia Bergström, Figgehn och Marcel Jehrlander.


Här kan du läsa mer om och se Youtubers ger tips och råd om nätet (länk ej aktuell längre — klicka istället här för att komma till Statens medieråds "Safer Internet Centre")

Sociala medier på föräldriska

Målgrupp: Vårdnadshavare


Snabbguider för vuxna som vill lära sig mer om de ungas digitala vardag. Här beskrivs ett antal olika digitala medier och hur ungdomar använder de olika plattformarna för att kommunicera. Se vilka skyldigheter och rättigheter användarna har juridiskt, vilka personuppgifter som sparas och hur man gör om man vill lämna ett socialt nätverk.


Här kan du läsa mer om och ladda ned Sociala medier på föräldriska

Ordet är fritt

Målgrupp: Vuxna samt barn och unga


Serieboken ”Ordet är fritt” skildrar näthat och sexism med hjälp av humor. Serietecknare och författare delar med sig av sina berättelser om näthat - och sina strategier att hantera hatet. Till boken hör en lärarhandledning.


Här kan du läsa mer om och ladda ned boken Ordet är fritt (länk ej längre aktuell — klicka istället här för att komma till Statens medieråds sida Tips till pedagoger)

Inte okej

Målgrupp: Vuxna samt barn och unga


Broschyr som riktar sig till barn och unga som utsätts för näthat eller ser någon annan utsättas. Här förklaras näthat, konsekvenserna av näthat samt vilken hjälp som finns att få. Broschyren ger även exempel på vad som är olagligt i den digitala vardagen.


Här kan du läsa mer om och ladda ned Inte okej

Koll på nätet

Målgrupp: Elever med NPF samt pedagoger på högstadiet och gymnasiet


Webbverktyg som handlar om kommunikation på sociala medier, näthat, nätmobbning samt gromning. Materialet består av sex korta berättelser om den fiktiva karaktären Alex. Stöds av en utförlig lärarhandledning.


Här kan du läsa mer om Koll på nätet

Könsnormer i bildspråket

Målgrupp: Pedagoger och elever på högstadiet och gymnasiet


Pedagogiskt material som fokuserar på bilder och genus. Syftet är att ge grundläggande kunskaper om hur normer kring kön skapas i bild och att träna elever att kritiskt granska bildtraditioner.


Här kan du läsa mer om och ladda ned Könsnormer i bildspråket 

Fakta Safer Internet Day

EU-initiativet Safer Internet Day startade 2004 och har sedan dess lyfts av organisationer och företag i olika länder med syfte att främja ett säkrare internet, med särskilt fokus på barn och unga.


I år infaller Safer Internet Day den 5 februari. Statens medieråd uppmärksammar dagen genom att tipsa vårdnadshavare, pedagoger och andra nära-barn professionella om metodmaterial som tagits fram inom kampanjen No Hate Speech Movement. Här finns pedagogiska verktyg och kunskapsunderlag som rör mänskliga rättigheter, yttrandefrihet, jämställdhet och kritiskt tänkande vid användning av medier.

Fakta No Hate Speech Movement

På uppdrag av regeringen genomför Statens medieråd kampanjen No Hate Speech Movement, med syfte att bland annat höja kunskapen om rasism och liknande former av fientlighet på internet bland barn och unga.


Här kan du läsa mer om No Hate Speech Movement


Tipsa webbredaktionen