Publicerad:

Senast ändrad:

Malte saknar de dagliga samtalen på stigen

Bild på Malte Nytorpe vid Maltes stigFörstora bilden

Malte Nytorpe vid Maltes stig

Malte Nytorpes 90-åriga resa genom livet har sträckt sig från gården vid Simrishamn via varvet i Uddevalla och bryggeriutkörare med eget åkeri i Trollhättan, till konstruktör av stora lantbruksbyggnationer i Sverige och Norge och aktiv och engagerad pensionär. I Munkedals kommun är Malte kanske mest känd som mångårig eldsjäl i skapandet av Maltes stig vid Saltkällan, en plats där Malte och hans fru bor sedan 30 år.


Hej Malte! Vem är du?


Jag är född 1930 på en gård i närheten av Simrishamn. Efter att ha utbildat mig till montör och svarvare fick jag reda på att de sökte folk på Flygmotor i Trollhättan, dit jag också flyttade 1949. Där gjorde jag sedan värnplikt som flygmekaniker på F7 Såtenäs och det var i Trollhättan som träffade jag min fru. Jag jobbade sedan några år på Uddevallavarvet, där jag faktiskt blev bekant med grundaren Gustaf B Thordén.


I slutet av 50-talet ville jag prova något annat, så jag började köra lastbil för ett bryggeri. Efter ett tag beslöt jag mig för att starta egen bryggeriutkörning och hade under en period sex bilar som sålde både till butiker och direkt till hushållen i trakten. Jag brukade arbeta in nya distrikt på egen hand och anställde sedan en chaufför som tog över området när jag kände att vi fått en inarbetad kundkrets.


Flera av mina kunder hade lantbruk och jag, som bondpojk och utbildad montör, såg en möjlighet att även sälja lantbruksutrustning på våra turer. På 60-talet överlät jag bryggeriutkörningen för att koncentrera mig helhjärtat på lantbruken. Jag utvecklade efter hand konceptet till att rita och utforma hela lantbruksbyggnationer för bland annat kor, ungdjur och grisar – och uppförde anläggningar över hela Sverige och även i Norge.


1975 blev det byggstopp av lantbruksfastigheter, då det uppstått en nationell överproduktion. Jag tog då jobb som ansvarig annonsförsäljare för en tidning, samtidigt som jag hade en butik som sålde rostfria produkter till lantbruk och andra branscher.


Saltkällan i Munkedal låg oss redan då varmt om hjärtat, då vi haft husvagn i området sedan flera år – och efter att ha byggt en sommarstuga här på 80-talet så flyttade vi hit permanent 1990.


Att sitta still har aldrig varit något för mig, så vi grannar i Saltkällan började titta på hur vi kunde utveckla området. Vi har genomfört flera projekt, där Maltes stig är det arbete som pågått under längst tid.

 

Efter trettio år, otaliga samtal med sponsorer och myndigheter, samt oräkneliga ideella insatser och arbetstimmar - där stora delar av stigen anlagts med hjälp av skottkärra, spett och skyffel - har vi nu en bilfri, välbesökt och vacker promenadstig som vi alla kan glädjas åt.



Hur har covid-19 påverkat din vardag?


Jo, i vanliga fall går jag en morgonpromenad runt stigen varje dag. Men folk jag möter är så måna om att hålla avstånd, så de tar långa omvägar ut i skogen eller ner i diket. Jag vill ju inte störa deras promenader, så nu har jag för tillfället valt att promenera en annan rutt på morgnarna.


Jag saknar förstås alla trevliga samtal som jag brukar få med människor längs Maltes stig och jag hoppas att vi kan få en lösning på den här svåra situationen så snart det går. Vi har även små barnbarnsbarn som jag längtar efter att få krama om.


Inköp av varor fungerar bra, då vår son hjälper oss att beställa via Internet och vi har en granne som hjälper oss att hämta kassarna i affären.



Hur ser du på sommaren och hösten?
Vi är försiktiga med umgänget och är noga med att hålla avstånd. När vi får besök av familjen träffas vi ute på altanen. Det är viktigt att vi fortsätter hålla våra rutiner, då smittan på inget sätt har försvunnit.


Jag tänker även att det är viktigt att folk håller avstånd på badplatser, som den här i Saltkällan. Varma dagar är det många som vill bada, och då är det viktigt att tänka sig för och att det inte blir trängsel.


Vi måste fortsätta visa hänsyn och ta hand om varandra – ung som gammal.


Håll i, håll ut, håll avstånd

Artikelserien - Håll i, håll ut, håll avstånd - har som syfte att genom lokala inslag lyfta fram vikten av att fortsätta följa myndigheternas rekommendationer och riktlinjer kring coronaviruset och covid-19 under sommaren och hösten 2020.

Följ Folkhälsomyndigheterna och krisinformation.se för uppdaterad information.

För samlad information om vad som gäller sommaren 2020 angånde covid-19, se Sommar under pandemin på krisinformation.se (länk ej aktuell)


Uppdatering 2021-09-14: Länken ovan till sidan på krisinformation.se är ej aktuell längre.

 

 

Tipsa webbredaktionen