Publicerad:

Senast ändrad:

Skärpta råd och fortsatt publikbegränsning till 50 personer i Västra Götaland

Folkhälsomyndigheten har idag, i samråd med länets smittskyddsläkare, beslutat att skärpa råden i Västra Götaland. Samtidigt har Länsstyrelsen beslutat att publiktaket på max 50 personer ska fortsätta gälla i vårt län.

– Situationen är än mer allvarlig nu. Smittspridningen har ökat kraftigt på kort tid och allt fler blir allvarligt sjuka. Om vi inte tar krafttag nu riskerar vi att stå inför en liknande situation som i våras. Vi måste bryta alla smittkedjor och för det behövs ytterligare åtgärder, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg.


Därför skärper nu Folkhälsomyndigheten råden i Västra Götaland. De skärpta råden gäller i hela Västra Götaland från och med 29 oktober och till en början tre veckor framåt:

  • Var och en bör avstå från att vistas i inomhusmiljöer där människor samlas som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym, med undantag för nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek.
  • Var och en bör avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare.
  • Var och en bör, om möjligt, undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor med.
  • Alla verksamheter i regionen eller i regiondelen bör vidta åtgärder så att var och en ska kunna följa de allmänna råden vid lokala utbrott av covid-19. Detta kan exempelvis innebära att verksamheten minimerar antalet besökare vid samma tidpunkt.
  • Arbetsgivare bör vidta åtgärder för att anställda ska kunna följa de allmänna råden vid lokala utbrott av covid-19. Sådana åtgärder kan vara att uppmana personalen att arbeta hemifrån, erbjuda utökade förutsättningar att arbeta hemifrån och att tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten skjuts upp.

Nödvändig närkontakt, som vid exempelvis vårdbesök och medicinska undersökningar, omfattas inte av rådet. Det är dock viktigt att tänka på att den som har symtom som kan vara covid-19 ska undvika all nära kontakt med andra.

Publikgränsen på 50 personer kvarstår

Nationella och regionala myndigheter har ett nära samarbete i arbetet med att minska smittspridningen i Västra Götaland. I dag har Länsstyrelsen Västra Götaland beslutat att hålla fast vid ett publiktak på 50 personer för alla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar i Västra Götaland.


Beslutet är fattat på inrådan av Västra Götalands smittskyddsläkare och syftar till att bromsa smittspridningen.


Beslutet gäller i tre veckor, men kan både förkortas och förlängas beroende på utvecklingen.


Läs mer på: www.vgregion.se/covid-19


Tipsa webbredaktionen