Publicerad:

Senast ändrad:

Information om biotoprestaurering i Örekilsälven

Personer som står på en hängbro över ett vattenfallFörstora bilden

Mötet inleddes med ett studiebesök vid Brålandsfallet i Munkedal.

Med stöd av Länsstyrelsen Västra Götaland har Munkedals kommun inlett ett projekt för biotoprestaurering i Örekilsälven. En biotop betecknar en avgränsad naturtyp där vissa växt- eller djursamhällen hör hemma. Genom att återställa Örekilsälvens naturliga utseende så mycket som möjligt, kan man stärka fiskbeståndet, den biologiska mångfalden och vattnets ekologiska status.

I mitten av maj presenterade kommunens projektledare tillsammans med länsstyrelsen närmare förutsättningar kring projektet för kultur- och fritidsnämnden – och åtgärderna beräknas kunna påbörjas inför sommaren 2023.

 

Örekilsälven är västkustens största vattendrag norr om Göta älv. Enligt länsstyrelsen har vattensystemet betydande naturvärden med utpekade Natura-2000 områden, naturreservat, riksintressen och artskydd. Örekilsälven har ett mycket värdefullt bestånd av atlantlax. Älven utgör även livsmiljö för andra värdefulla fiskarter som ål, havsnejonöga, färna och havsöring.


Goda erfarenheter av älvrestaureringar

Biotoprestaureringen i Örekilsälven innefattar fem olika etapper från utloppet vid Kärnsjön ner till utloppet i Saltkällefjorden. Restaureringen innebär att återföra bortrensade stenar och block till åfåran, öppna upp igenstängda sidofåror och skapa bättre förutsättningar för vegetation på erosionsskydden.

Mikael Ljung, fiskbiolog på Länsstyrelsen Västra Götaland, berättade under presentationen att det genomförts biotoprestaureringar i många älvar i norra Sverige med goda resultat.


- Örekilsälven har höga naturvärden och är ett prioriterat vattendrag för länsstyrelsen, berättar Mikael Ljung. Målen med den här typen av restaureringar är att återskapa mer naturliga förhållanden i älven med fler ståndplatser för fisk, mer biologisk mångfald och bättre förutsättningar för bottenfaunan.


Personer som står på en hängbro över ett vattenfallFörstora bilden

Mikael Ljung och Anna Schabbauer berättar om biotoprestaureringen för kultur- och fritidsnämnden och tjänstepersoner från kommunen.


Grävmaskiner kommer arbeta i älvfåran

Anna Schabbauer, upphandlad projektledare för Munkedals kommun, förklarade att arbetena med återställning av stenblock och öppnande av igenstängda älvfåror kommer utföras med hjälp av grävmaskiner som till stor del kommer att behöva arbeta nere i älvfåran vid lågt vattenflöde, vilket det normalt är under perioden maj till augusti. Jordtäckningen av erosionsskydden på älvbrinkarna kan dock utföras ovan högsta vattennivån.


- Det kanske kan låta lite dramatiskt med grävmaskiner nere i älven, men det är ofta det skonsammaste för älvmiljön, berättar Anna Schabbauer. Vi kommer att utföra arbetet i olika etapper under sommarsäsongerna och vi kommer att ha en limnolog med fiskbiologisk expertis på plats som övervakar åtgärderna i förhållande till naturlivet (limnologi är läran om livet i sötvattenmiljöer). Då vi i huvudsak enbart kommer kunna utföra åtgärderna under sommartid, kommer vi dela upp projektet i flera etapper över 5 år.



Två personer framför en älvFörstora bilden

Anna Schabbauer, upphandlad projektledare för biotoprestaureringen och Mikael Ljung, fiskbiolog på länsstyrelsen.


Tillståndsansökan och finansiering

Projektet har hittills beviljats finansiering från länsstyrelsen för planering och tillståndsansökningar, och inväntar nu tillstånd av mark- och miljödomstolen. Det har även slutits markägaravtal längs de berörda delarna av Örekilsälven kring tillträde och återställning av mark.


Kostnaden för själva restaureringen i Örekilsälven kommer att framgå av den detaljerade projekteringen och planeringen som nu pågår. Möjliga medel att söka är LOVA (lokala vattenvårdsprojekt), särskilda statliga medel för restaurering, Fiskeavgiftsmedel m.fl.


- Nu inväntar vi besked om tillstånd från mark- och miljödomstolen, säger Anna Schabbauer. Om allt går som planerat ska vi vara igång med återställningsarbetet under sommarsäsongen 2023.




Tipsa webbredaktionen