Publicerad:

Senast ändrad:

Kockfritids på sommarlovet

Två barn i kockkläder står och steker egna fiskpinnar i varsin stekpanna på en spis. Barnen står med ryggen mot kameran.

Under veckan som gått har måltidsavdelningen i Munkedals kommun för tredje året i rad arrangerat en kockskola för barn som går på kommunens fritidshem. I år har intresset varit så stort att de tio platserna per fritidshem behövde lottas.

I skuggan på uteplatsen vid Utvecklingscentrum dukar personal och elever upp inför lunchen som eleverna själva lagat. De dukar somrigt med vita dukar och blomsterbuketter. Innan varje rätt får barnen presentera vad det är som serveras och suffleras då och då av måltidspedagogerna. Siri Linedroth, 9 år, tycker det varit kul.


– Man har fått lära sig nya saker om växter, laga mat, och smaka på olika rätter. Det var också kul när vi var på besök på bondgården, säger Siri och berättar vidare att de kommer få med sig recept hem på det de lagat och då kommer hon nog laga lite även hemma.



Årets kockfritids hölls på Utvecklingscentrum Munkedal i Dingle. Varje fritidshem fick en matlagningsdag och en utflyktsdag med tipspromenad, bondgårdsbesök och utelunch i form av närproducerade hamburgare från gården de besökte.


På matlagningsdagen fick kockeleverna laga hållbar mat från grunden tillsammans med kockar, måltidsutvecklare och pedagoger. Dagen inleddes med en övning i de fem grundsmakerna följt av en god frukost med koppling till matens ursprung samt de fem sinnena.


Måltidsutvecklare Johanna Bothén berättar att en som kock behöver veta varifrån råvarorna kommer, och det är också bra att tänka på att en måltid upplevs med alla sinnen, inte bara med smaksinnet. Något som verkar ha gett just mersmak.


– Det är väldigt kul att se att barnen äter mycket mer. De vågar även testa mer, som till exempel blåmusselpasta som inte hade lika stor åtgång när vi serverade rätten i skolan, säger Jonas Gustafsson, köksmästare och en av måltidspersonalen på kockfritidset.


Indelade i arbetslag fick kockeleverna laga till en festlig sommarlunch bestående av fyra rätter. Färgsprakande sallader, panerad sej med färskpotatis, dillmajonnäs och pressgurka, hemmagjord pasta med blåmusslor och avslutningsvis en stor fruktsalladbuffé.


Malin Grind, måltidspedagog och kock, berättar att de valt att göra egen pasta för att det är väldigt enkelt, det är bara två ingredienser.


– Då får de lära sig att göra mat från grunden för att öka intresset och förståelsen kring var maten kommer ifrån, fortsätter Malin.


 

Innan efterrätten samlar Johanna barnen och frågar vad de tycker om årets kockfritids. Hon får bara glada tillrop. Barnen tycker att maten var bäst, men de skulle gärna vilja laga pizza igen. En kille säger att han gärna vill gå kockfritids nästa år också.


Kockfritids finansieras delvis med hjälp av folkhälsomedel, avsedda att med maten och måltiden som verktyg, öka intresse och kunskaper kring hållbar mat lagad från grunden. Syftet är att samarbetet mellan måltidsavdelningen och skolan ska bidra till ökad måluppfyllelse inom respektive verksamhet, med barnens delaktighet och lärande som utgångspunkt.


För fler bilder från kockfritids och måltidsavdelningens verksamhet – följ Målet är måltiden (@malet_ar_maltiden) på Instagram!




Tipsa webbredaktionen