Publicerad:

Senast ändrad:

Skydda dig mot telefonbedrägerier

Telefonbedrägerier drabbar många som förlorar sina pengar genom att luras att logga in på sin bank eller lämna ut koder eller kortuppgifter. Just nu genomför Polisen en nationell informationssatsning för att stärka din förmåga att skydda dig mot brott. Bland annat skickar Polisen nu i februari ut 1,2 miljoner vykort till hushåll med personer över 70 år.

Polisen rekommenderar att spara vykortet på en synlig plats, på kylskåpet eller där du brukar prata i telefon.

 

Skydda dig själv och andra från att utsättas för telefonbedrägerier genom att följa Polisens råd:

1. Lägg på luren

Om någon ringer upp dig och du blir osäker ska du avsluta samtalet. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en släktning, från banken, ett företag eller en myndighet.

Förbered något du kan säga för att avsluta samtalet snabbt, eller lägg på direkt. Du behöver inte vara artig.

2. Logga inte in

Identifiera dig aldrig med bank-id och lämna aldrig ut koder från bankdosa eller till betalkort på uppmaning av någon annan.

Seriösa företag, organisationer och myndighet tar aldrig kontakt och ber dig logga in eller lämna ut personliga uppgifter på det sättet.

3. Lita inte på den som ringer

Bedragaren kan försöka stressa dig genom att säga att du är på väg att förlora pengar eller att någon anhörig har råkat illa ut. Lita inte på personen som ringer även om den verkar trovärdig och har personlig information om dig.

Prata med närstående

Prata med någon du känner om de här råden. En mamma, en mormor, en granne eller kompis. Tillsammans kan vi stå emot bedragarna.

Mer information

Se Polisens webbplats för mer information

 

 

 

 


Tipsa webbredaktionen