Publicerad:

Senast ändrad:

Vad kan jag som privatperson göra för den biologiska mångfalden?

I en flätad korg på en träbänk ligger massor av grönsaker som rödbetor, paprikor, tomater, lök och sallad.

Idag står vi inför två stora utmaningar inom miljö och klimat: förlusten av biologisk mångfald och klimatförändringen.

– Det är lätt att frågan ”Men vad kan jag som privatperson göra?” kommer upp och det är här bland annat val av livsmedelsprodukter kommer in, säger Munkedals kommuns miljöstrateg Bosse Säll.

Nu under sensommaren är det tid för skörd och maten kommer tydligt in i samtalet.


– Genom att välja ekologiskt, lokalproducerat och råvaror i säsong gör vi stor nytta på flera sätt. Det fina är att vi då kan tänka kvalitet, klimat och biologisk mångfald på en och samma gång, säger han och fortsätter, ingen kan göra allt men alla kan göra något.

 

För att få mer kännedom och kunskap i dessa frågor kan det vara både intressant, inspirerande och lärorikt att besöka producenter och försäljningsställen. Då kan till exempel Hushållningssällskapets öppna visningar vara en bra start.

 

Öppna visningar hittar du i kalendern på Hushållningssällskapets webbplats

 

Fler tips på hur du kan konsumera och agera mer miljövänligt hittar du på munkedal.se



Tipsa webbredaktionen