Publicerad:

Senast ändrad:

Innehållsrik jubileumsstart inledde 50-årsfirandet

Blåsorkester spelar

I måndags kväll var det dags för jubileumsstarten av Munkedals kommuns 50-årsfirande. På programmet fanns bland annat invigningstal, boksläpp, utställning, föreläsning, musikframträdanden och jubileumsfika. Besökare hade även möjlighet att prova på att skapa sina egna konstverk och att lära sig origami.

År 2024 är det 50 år sedan de tre tidigare kommunerna Svarteborg, Sörbygden och Munkedal slogs samman till nuvarande Munkedals kommun. Jubileumsåret kommer att innehålla en rad aktiviteter av olika slag, där jubileumsstarten i måndags var först ut.

 

Munkedals blåsorkester var på plats och framförde flera musikstycken, vilket även inkluderade en fanfar för att inviga jubileumsåret.

 

Publik som lyssnar på en konferencier

Kulturutvecklare JanOlof Karlsson var kvällens konferencier.

 

Kommunstyrelsens ordförande, Louise Skaarnes, höll invigningstal kring jubileumsårets bakgrund, innehåll och möjligheter.

 

Person som talar i en mikrofon

Kommunstyrelsens ordförande, Louise Skaarnes.

 

Kvällen bjöd även på en invigning av en vandringsutställning som visar historiska händelser mellan 1974-2024 - och som kommer att turnera runt på olika platser i kommunen under året.

 

Rolluper som visar historiska händelser

I kommunhuset i Munkedal visas just nu en utställning om historiska händelser i kommunen 1974-2024.

 

Kommundirektör Ylva Morén, som även är delaktig i planeringen av året tillsammans med en grupp bestående av förtroendevalda och tjänstepersoner, ser många möjligheter med 50-årsfirandet.

 

- Det känns väldigt roligt att vi nu har inlett jubileumsåret, där vi tillsammans med föreningar, näringsliv och andra verksamheter kan belysa allt fint vår kommun har att erbjuda. Det känns extra glädjande att vi utifrån kommunens rika och spännande historia tagit fram en lokal historiebok som delas ut till våra skolor, och som kan skänka kunskap och inspiration till både unga och vuxna, säger Ylva Morén.

 

Bakelser med jubileumsflaggor

Till fikat serverades små jubileumsbakelser bakade av deltagare i kommunens arbetsmarknadsenhet.

 

En av programpunkterna var boksläppet av "Historien om Munkedal" som tagits fram i samband med Munkedals kommuns uppdaterade kulturmiljöprogram, som är en del av översiktsplan 2040 - men även som ett led i att uppmärksamma att Munkedals kommun firar 50 år 2024.

 

Boken riktar sig i huvudsak till barn och unga och kommer att delas ut till kommunens skolor för att finnas tillgänglig för, i första hand, mellanstadieelever. Boken går även att låna eller köpa via Munkedals bibliotek.

 

Bokomslag "Historien om Munkedal"

Boken "Historien om Munkedal" finns att låna eller köpa på Munkedals bibliotek.

 

Konstföreningen Akvatinten hade arrangerat en konstaktivitet under namnet "Munkedal skapar och målar" tillsammans med Skreegruppen, där alla som ville fick prova på att måla sitt eget alster. Föreningen har planer på fler aktiviteter under året i liknande format. Besökarna kunde även prova på att vika origami under ledning av kreatören Mio Nakumara.

 

Personer som målar 

Även ledamöter i kommunstyrelsen var delaktiga i föreningen Akvatintens måleriaktivitet.

En origamifigur

Mio Nakumara visade hur ett enkelt pappersblad kan omvandlas till en uppblåsbar boll.

 

På plats fanns även Sverker Balksten från Munkedals Hembygdsförening för att hålla en föreläsning om hur kommunen fick sitt nuvarande namn - från Foss till Munkedal.

 

Person som talar i mikrofon

Sverker Balksten höll föreläsning.

Spelmän med instrument

Svarteborgs spelmanslag underhöll till jubileumsfikat.

 

Läs mer om jubileumsåret

Ta del av vad som händer under jubileumsåret via webbadressen munkedal50.se

 

Föreningar, näringsliv och andra verksamheter är välkomna att vara en del av firandet genom att bli jubileumsaktörer.

 

 

 

Tipsa webbredaktionen