Publicerad:

Senast ändrad:

Örekilsälven har blivit naturreservat

Älvfåra med vegetation

Länsstyrelsen Västra Götaland beskriver Örekilsälven som ett av Västsveriges mest värdefulla vattendrag, omgivet av lövskogsklädda raviner, där ravinerna har få eller inga motsvarigheter i länet. Här finns även lekplatser för lax, ett rikt fågelliv och ett bäverbestånd som gynnar den biologiska mångfalden. Nu har länsstyrelsen beslutat att Örekilsälven och dess dalgång är ett naturreservat.

Syftet med naturreservatet är bland annat att bevara biologisk mångfald och värdefulla naturmiljöer, där man vill bevara och återställa en naturlig älvsträcka med mycket höga limniska värden. Limnologi är läran om inlandsvatten, vanligen sötvatten, men även salt och bräckt vatten.

 

Området ska fortsatt vara tillgängligt för allmänheten och fylla en viktig funktion för det rörliga friluftslivet, där länsstyrelsen hoppas kunna utveckla infrastrukturen för friluftslivet ytterligare.

 

- Efter många års arbete känns det glädjande att vi nu har fått ett naturreservat kring Örekilsälven, säger Margareta Svensson-Hjorth, kommunens samordnare kring reservatet. Nästa steg kring älven är ett planerat biotoprestaureringsprojekt, där vi vill återskapa den naturliga miljön i älvfåran för att gynna fiskbestånd och biologisk mångfald.

Läs mer på Länsstyrelsen Västra Götalands webbplats

 


Tipsa webbredaktionen