Publicerad:

Senast ändrad:

Tyck till om förslag till ny avfallsplan

Modell över EU:s avfallstrappa

Modell över EU:s avfallstrappa.

Mellan 20 mars och 1 maj 2024 pågår ett samråd kring en ny gemensam avfallsplan 2024-2030 för Munkedals, Lysekils, Sotenäs och Tanums kommuner. Gemensam nämnare för de fyra kommunerna är ägande i det gemensamma miljöföretaget Rambo AB.

Den nya avfallsplanen för kommunerna ska främja en hållbar resursanvändning. En hållbar resursanvändning innebär bland annat att undvika att avfall uppstår och förlänga livslängden på kläder, IT och prylar. Det innebär även att öka återbruket och återvinna det avfall som uppstår.

 

Avfallsplanens övergripande mål och fokusområden

Förslaget till avfallsplan innehåller ett övergripande mål som handlar om att utveckla samverkan, utbildning och kommunikation.

 

Avfallsplanen innehåller även tre fokusområden:

  • Cirkulära flöden – förebygga och återbruka
  • Minska nedskräpning
  • Hantering av avfall, tillgänglighet och service

Avfallstrappan

Avfallsplanen grundar sig på ett EU-direktiv som beskriver Avfallstrappan. Trappan anger en prioritetsordning om hur avfall ska hanteras och enligt direktivet ska vi försöka ta oss så högt upp i trappan som möjligt.

 

Lär dig trappans 5 steg så minskar vi avfallet tillsammans.

  1. Förebygga, förhindra att avfall skapas, så kallad avfallsminimering
  2. Återanvända
  3. Återvinna material
  4. Utvinna energi genom förbränning
  5. Deponera, det vill säga lägga på soptipp

Tyck till om avfallsplanen

Mellan den 20 mars och den 1 maj 2024 är förslaget på ny avfallsplan ute på samråd. Då har du möjlighet att ta del av förslaget och lämna dina synpunkter. Alla synpunkter kommer sedan att sammanställas och användas i det fortsatta arbetet med avfallsplanen. Samrådshandlingar inklusive förslaget på ny avfallsplan och kontaktuppgifter finns att ta del av på respektive kommuns webbplats.

 

Synpunkter ska vara inlämnade senast den 1 maj 2024.

 

Samrådshandlingar avfallsplan

 

 

 

Tipsa webbredaktionen