Publicerad:

Senast ändrad:

Earth Hour 2024

Förskolebyggnad fotad ovanifrån - flera solcellspaneler syns på taket.

Solceller på taket till Dingle Förskola.

Lördagen den 23 mars kl. 20:30-21:30, uppmärksammas frågor kring kring klimat och biologisk mångfald när människor världen över släcker ljuset för att understryka betydelsen av arbetet för vår miljö.

En effektivare energianvändning är en förutsättning för att Sverige ska nå miljömålen och skapa ett hållbart energisystem, enligt Naturvårdsverket. Det finns många sätt att minska energianvändningen och flera tekniker som ger samma nytta, men använder mindre el, värme eller bränsle.

Kommunens arbete med energieffektivisering

Kommunen har sedan flera år haft en strategi att installera solceller och genomföra energieffektiviseringar vid alla nybyggen och större renoveringar. Arbetet pågår även med att uppgradera kommunens gatubelysning till LED-belysning.

 

Energieffektiva fastigheter

Under senare år har stora renoveringar och ny- tillbyggnationer utförts på bland annat Centrumskolan i Dingle, Hällevadsholms skola, Inspiratörens förskola i Munkedal, Hedekas skola och förskola, Dingle sporthall, kommunhuset Forum, Bollhallen vid Kungsmarkskolan, Dingle förskola och Skogsbackens förskola på Brudås.

 

Byggnaderna har i samband med byggprojekten energieffektiviserats med exempelvis:

  • Närvarostyrd ventilation med hög värmeåtervinning.
  • Närvarostyrd LED-belysning.
  • Nya fönster och dörrar med lågt U-värde (lågt U-värde = bra isoleringsförmåga).
  • Solceller.
  • Moderna värmekällor som bergvärme-, luft-vatten- och fjärrvärmesystem, beroende på vad som lämpat sig bäst för fastigheten.
  • Energisnålande munstycke/kranar.
  • Tidsstyrd ytterbelysning för fastigheternas utomhusmiljöer.
  • Värmeåtervinning från frysaggregaten.

Modernisering av gatubelysning

Arbetet med att uppgradera kommunens gatubelysning till LED-lampor fortgår, där majoriteten av lamporna i Dingle och Hällevadsholm redan bytts ut. Byte av lamparmaturer pågår i Hedekas och kommer sedan att fortsätta i Munkedal. All kommunal gatubelysning beräknas vara uppgraderad till LED-teknik till hösten 2025.

 

Tips om energieffektivisering i hemmet

Hos kommunens energi- och klimatrådgivare får du som privatperson, företagare, organisation eller förening, kostnadsfri och opartisk information om hur du kan minska din energianvändning, göra nytta för miljön och spara pengar.

 

Läs mer om energirådgivning

 

Mer information om Earth Hour

Mer information om Earth Hour hittar du på www.wwf.se/earth-hour.



Tipsa webbredaktionen