Publicerad:

Senast ändrad:

Generell tillåtelse att elda trädgårdsavfall i Munkedals kommun

Ved som brinner i en iordningställd grillplats i naturen

Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden i Munkedals kommun har beslutat om en lokal dispens som generellt tillåter eldning av torrt trädgårdsavfall. Beslutet togs den 22 april och gäller omedelbart. Bakgrunden till dispensen är en ny EU-förordning om hantering av bland annat trädgårdsavfall.

Enligt Naturvårdsverkets tolkning av en ny EU-förordning ska trädgårdsavfall antingen lämnas till återvinningscentral, samlas in av kommunen eller komposteras på tomten - och därmed inte eldas upp i trädgården. Förbudet kontrolleras av kommunerna och det är också kommunerna som avgör om det finns anledning att göra undantag - där miljö- och samhällsbyggnadsnämnden nu fattat beslut om dispens.

 

Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden beslutade på sitt sammanträde den 22 april 2024 bland annat :

  • Att det generellt är tillåtet att elda torrt trädgårdsavfall, till exempel ris, kvistar och mindre grenar.
  • Att eldning under övrig tid får ske under förutsättning att olägenhet för människors hälsa eller risk för brandspridning inte uppstår.
  • Att den som avser elda trädgårdsavfall är ansvarig för att tillräckliga skyddsåtgärder och att tillräcklig brandsläckningskapacitet säkerställs, innan eldning sker.
  • Bioavfall som innehåller parkslide eller andra invasiva främmande arter ska lämnas in i dubbla förslutna påsar till återvinningscentral, som ansvarar för att behandling sker på ett sådant sätt att spridning förhindras.

Dispensen baseras på bedömningen att fördelarna med att tillåta eldning av trädgårdsavfall överväger nackdelarna, med hänsyn till miljöbelastning och kostnader för hushållen utifrån långa transportavstånd.
 

Ta del av beslutet i sin helhet via nämndens protokoll.


Beslutet kompletterar befintliga föreskrifter

Beslutet kompletterar föreskrifterna i Lokala miljö- och hälsoskyddsföreskrifter Pdf, 1.3 MB. för Munkedals kommun.

Notera att de lokala miljö- och ordningsföreskrifterna föreskriver att eldning av torrt trädgårdsavfall inom område med detaljplan är förbjuden mellan 1 juni – 31 augusti.

 

Vid frågor

Vid frågor kring beslutet, kontakta:

Peter Karlsson, chef samhällbyggnadsförvaltningen.
Tel: 0524-180 25
E-post: peter.karlsson@munkedal.se

 

 

Tipsa webbredaktionen