Startsida

Projekt Black Box 2012

Tillsammans med skulptören Karl Chilcott genomförde elever i årskurs 2 och 3 på Hällevadsholms skola ett konstprojekt vid fem tillfällen under höstterminen 2006.

 
Tillsammans byggde elever och Karl en Black Box i färsk ek och fyllde den med livets mening och grävde ner den.
Den 23/12 2012, när Mayaindianernas kalender slutar, skall den grävas upp igen.

Tanken är att eleverna skall använda sina händer för att fundera över livet. Eleverna arbetar i slöjd, bild och form, svenska m.m så projektet berör många arbetsområden.

Black Box har genomförts tillsammans med ungdomar och barn runt om i världen. Det första projektet startade i Lysekil i en femte klass. Den Boxen sänktes ner i havet.
En en Black Box har också följt med isbrytaren Oden till Nordpolen.

Första träffen  
"Vid vårt  första tillfälle utgick vi från en skattkarta uppe i vår skolskog. Så småningom hittade vi skatten och tog med den ner till vårt vindskydd nere vi skolsjön. Där öppnade vi tillsammans den Svarta Lådan, Black Box, som var gjord av ek.

Den innehöll en fjäder, kniv, kork, snäcka och ett handskrivet brev, med en uppmaning till oss att göra en egen Black Box och fylla den med livets mening.

Vi pratade om olika trädslag och om hur gamla träd kan bli. Karl berättade att man förr i tiden brände ekstockarna till vikingaskeppen så att de inte skulle bli träröta. Det skall vi göra med vår låda också så att den inte ruttnar sönder i jorden."

Andra träffen   
"Andra tillfället med Karl var vi i träslöjden och han visade oss två yxor. En var stor och tung och den andra mindre. Alla fick känna på yxorna och de som ville fick yxa på ett ekträ. Ek är ett mycket hårt träslag.

Sedan fick vi lära oss hur man arbetar med täljknivar.  Vi täljde på ekträ som skall användas som pluggar till vår stora svarta låda. ( The big black box ).

För att vi skall veta tjockleken på pluggarna har Karl borrat några hål i en bit ekträ. Där kan vi testa om våra pluggar har rätt storlek.

Vi kommer att fortsätta nästa vecka. För att  inte  träet skall torka och spricka kommer Karl att lägga dom ute i skogen så att de hålls fuktiga."

Tredje träffen  
"Vid tredje tillfället delade vi in oss in två grupper. En grupp skrev och målade sina tankar och drömmar som skall läggas i lådan.
Hur känns det att läsa dom igen om sex år?
Den andra gruppen fortsatte att tälja på sina pluggar som skall sitta i lådan och borrade hål i lådans sidor. Den kommer att bli jättetung!!
Om en vecka kommer Karl igen och då skall vi bränna sidorna.
Vi kommer att vara vid lägerelden nere vid sjön."

Fjärde träffen  
"Vid fjärde tillfället gick en grupp  ut för att elda lådan svart, den andra gruppen var i klassrummet och gjorde färdigt det som ska läggas i lådan.

Lådan svärtas för att stå emot röta bättre när den ligger nere i jorden. Vi tänder en eld som vi använder när vi svärtar locket. När det brinner bra lade vi locket rätt på elden. Vi passade locket och vrider det så att det blir eldad lagom mycket över hela sidan.

Resten av lådan gör vi svart med hjälp av en gasolbrännare. Annars, om man eldar över öppen eld, så kan det bli så att man eldar upp pluggarna och då ramlar lådan isär.

Vi bankade på alla pluggar innan vi eldade ifall det är någon som sitter löst. När en sida är bränd på locket så byter grupperna plats. Karl utser två brandmän i varje grupp som ser till elden och som sedan när vi är färdiga får sköta om släckningen av elden."

Femte träffen  
"Vid det sista tillfället med Karl var vi indelade i grupper som grävde en djup grop på ett hemligt ställe, inte så långt från skolan.

Vi plastade in våra brev, bilder och personliga saker som vi ville ha ner i lådan.
Vi fick vara många att förflytta lådan för den var mycket tung.

Tillsammans sänkte vi ner den och täckte över den med jord. Nu skall den ligga där i 6 år.
Då samlas vi igen för att gräva upp The Black Box, and open it!!!"

 

Elever och lärare i åk 2-3
på Hällevadsholms skola.  
 

Sidansvar: Marie Isaksson
Senast uppdaterad 2015-08-06

Svarta Lådan innehåller en fjäder, kniv, kork, snäcka och ett handskrivet brev.
Svarta Lådan innehöll en fjäder, kniv, kork, snäcka och ett handskrivet brev
Så täljer man en plugg
Så täljer man en plugg
Locket svärtas över öppen eld.
Locket svärtas över öppen eld
Lådan sänks i jorden
Lådan sänks i jorden

© Munkedals kommun, 455 80 Munkedal | Besöksadress Centrumtorget 5, Munkedallänk till annan webbplats
Telefon 0524-180 00 |  Fax 0524-181 10 | E-post munkedal.kommun@munkedal.se | Organisationsnr 21 20 00-1330
Sidan uppdaterad 2015-08-06 | Om webbplatsen