Startsida

Offentlig utekonst

Eken

Det drygt 350 åriga trädet stod i vägen för skolans utbyggnad men har återförts i form av ett konstverk.18 ton vägde trädet bara roten och den sand som fanns där som skrapades bort vägde 4 ton! Efter nästan fyra års frånvaro har eken från skolgården återvänt. Trädet har placerats cirka 50 meter söder om den ursprungliga platsen. Konstnären Lukas Arons har förvandlat trädet till en spektakulär skulptur. Trädet vilar i ett läge upp och ned på tre kolossala fundament formade granitblock och den väger ungefär 25 ton. Rötterna
har blivit som en krona överst och kroppen hålls upp av 3 stadiga grenar som är fastsatta i stubbliknande stenblock. Stenblocken är 3 olika varianter av
stenarter, en svart, en grå och en röd som syftar till att hålla samman alla
typer av grupper, skolor, samhällen individer, kulturer o sv;att olikheter
berikar och ger en stadig grund för utveckling.

Eken, Hällevadsholms skolgård. Konstnär:Lukas Arons

Eken, Hällevadsholms skolgård. Konstnär:Lukas Arons

Ett glittrande vattenfall i Munkedal

Kommunhuset Forums entré är en konstnärlig gestaltning av konstnär Clara Sörnäs. Ett resultat av Fyrbodals projekt Konst i offentlig miljö.

Konstverket är starkt inspirerad av Örekilsälven och Brålandsfallet. Mosaiken är ett jättelikt pussel av sönderslagen frostsäker italiensk klinker i färgerna indigoblått, tegelrött, guld, silver, svart och vitt. Clara Sörnäs har även skapat den groda som finns i planteringen vid torget.

Invigt 21 oktober 2011

Flöde, Forum Munkedal. Konstnär:Clara Sörnäs

Flöde, Forum Munkedal. Konstnär:Clara Sörnäs

Saltkällans rastplats

Närmast har arbetet med rastplatsen i Saltkällan färdigställts. Arbetet med rastplatsen är ett samarbete mellan Statens Konstråd, Vägverket och Munkedals kommun. Platsen invigdes den 25 april 2009. Konstnär Kristian Blystad, Norge, gestaltade platsen med sin "Vegetasjon och Vila". Han har bland annat gestaltat taket till Oslos nya operahus.

Sevärdhetlänk till annan webbplats

Vegetasjon & Vila, Saltkällans rastplats. Konstnär:Kristian Blystad

Vegetasjon & Vila, Saltkällans rastplats. Konstnär:Kristian Blystad

Thomas Thorildplatsen

Thomas Thorildplatsen i Hällevadsholm är konstnärligt utformad av konstnär Lukas Arons.länk till annan webbplats Den invigdes den 18 april 2009.

Naturen är ett viktigt element i den konstnärliga utformningen. Stenbänkarna är i granit och de mindre bokskulpturerna i diabas. Trädet, en bohuslind, har sina rötter i det Bohuslänska landskapet liksom Thomas Thorild som vilar under en bohuslind i sin grav i Neuenkirchen, Tyskland.

I den norra delen av Europa har trädet genom tiderna fått stor betydelse som samlande kraft, där har människor träffats och samlats för möte och samtal. Bokskulpturerna står som förmedlande länk till Thomas Thorilds tankevärld och hans nedskrivna texter. Under bohuslinden här på Thomas Thorild-platsen kan vi samlas för att bevara och diskutera hans tankar om människans frihet att själv forma sitt liv och öde.

Läs mer om Thomas Thorildplatsen länk till annan webbplats

Sjöormen på Munkedals torg

Så berättar legenden;

I Svenska folkets sägner finns en legend som berättar om sjöormen som spärrade infarten till Munkedal. Den var så lång att han närapå räckte tvärs över fjorden då han låg utsträckt.

Han gjorde stor skada i trakterna runt omkring genom att ta både djur och människor till föda. Denna skaffade han sig på enkelt sätt. Han lade huvudet uppe på land och öppnade gapet, så kom både kor och får springande dit och försvann i drakens svalg. Han drog dem till sig med sin blick.

Vid ett tillfälle fick en karl se en kviga stå och titta ner åt fjorden, där ormen skymtade. Hon satte benen i marken och stretade emot, men drogs ändå oemotståndligt mot stranden. Men karlen satte sin höga stormhatt framför kvigans huvud, så att hon inte kunde se draken, och det hjälpte, kvigan blev räddad.

Tre livdömda slavar skulle ta död på sjöormen. De seglade över ormen med träflottar, undertill försedda med skarpa liar, och det skar på det sättet av honom på tre ställen. Blodet flöt så ymnigt, att vattnet i Gullmaren var rött tre år därefter, men därmed var sjöormen bragt ur världen.

Fjordor, Munkedals torg. Konstnär: Ingemar Lollo Andersson

Fjordor, Munkedals torg. Konstnär: Ingemar Lollo Andersson

Växande

av Jan Dejmo
Skulpturen är utformad i stål och är cirka 6 meter hög.
Placering på Kungsmarksskolans skolgård i Munkedal
Inköpsår 1994

Växande, Kungsmarksskolan Munkedal.Konstnär Kurt Dejmo

Växande, Kungsmarksskolan Munkedal.Konstnär Kurt Dejmo

Träskulpturer i Munkedals Kommun

Trä och papper har genom historien varit en stor del av det dagliga brödet i Munkedals kommun. Det är alltså inte någon tillfällighet att en papyrusrulle ingår som en symbol i kommunvapnet.

Trä är ett levande material som också för närvarande spelar stor roll i vårt dagliga liv. Dessutom kan virke förträffligt användas för skulpturer och på så sätt förena konst och natur.

Konstnär Karl Chilcott har gjort flera träskulpturer i Munkedals kommun. Skulpturerna förstärker kommunens identitet och samhörighet på ett konstnärligt och naturligt sätt. Samtliga konstverk är i bränt trä.  

Läs mer om Träskulpturer av Karl Chilcott.

Sidansvar: JanOlof Karlsson
Senast uppdaterad 2016-11-29

Kontakt

Kulturutvecklare
JanOlof Karlsson
tel. 0524 18175

Boken om Saltkällans rastplats. Beställ gratis:se kontakt ovan

Boken om Saltkällans rastplats. Beställ gratis:se kontakt ovan

© Munkedals kommun, 455 80 Munkedal | Besöksadress Centrumtorget 5, Munkedallänk till annan webbplats
Telefon 0524-180 00 |  Fax 0524-181 10 | E-post munkedal.kommun@munkedal.se | Organisationsnr 21 20 00-1330
Sidan uppdaterad 2016-11-29 | Om webbplatsen