Startsida

Trädskulpturer

Karl Chilcott

Kulturenheten i Munkedals kommun inledde år 2003 ett skulpturprojekt på tre platser längs Örekilsälven. Från Borgmästarbruket till Örekilsparken i Munkedal. Konstprojektet avslutades i maj 2010.

Trä och papper har genom historien varit en stor del av det dagliga brödet i Munkedals Kommun. Det är inte någon tillfällighet att en papyrusrulle ingår som en symbol i kommunvapnet.

Trä är ett levande material som också för närvarande spelar stor roll i vårt dagliga liv. Dessutom kan virke förträffligt användas för skulpturer och på så sätt förena konst och natur.

Alla är brända för att hålla emot vind, kyla och vatten. Konst, natur, lek och historia förenas till en upplevelse som integrerar och förankrar. Ett flertal ekstockar förvandlades till tre grupper av skulpturer:

Woodhenge
I centrala Munkedal ligger Örekilsparken. Här finner du del II av projektet.
Skulpturgruppen som vid midvintersol slår en skugga, likt en bro, över Örekilsälven ska framhäva Munkedals flottningshistoria. Skuggans bro är en bro man inte kan gå på, men som finns och leder in i Munkedals kulturhistoria.

Ringklockan
Vid Borgmästarbruket finns del I av projektet. Elever från det individuella gymnasieprogrammet i Munkedal deltog i färdigställandet hösten 2003. Namnet kommer från den klockstapel som tidigare stod placerad här vid bruket.

Porten
Färdigställt i maj 2010 i Håfors, Hedekas. Elever vid Hedekasskolans årskurs 7-9 deltog i detta konstprojekt som ingick i Skapande skolalänk till annan webbplats. Varje klass fick 15 timmar att arbeta med trä och skulptur.

Det dansande ägget
Träskulptur, placerad bakom bygdegården vid elljusspåret i Hedekas.
Äggformen ska ses som en symbol för livets ursprung. Den har fått namnet Det dansande ägget eftersom det ser ut som det svävar lite på platsen.

The black ball
Träskulptur, placerad vid biblioteket i Hällevadsholm.
Skulpturen har formen av ett klot som med fantasins hjälp kan tolkas föreställa en jordglob, boll eller kanonkula eftersom den är bränd till en svart färg. Skolbarnen döpte den till "The black ball".

Trädstam
Skulpturen är placerad i Kommunhuset Forums foajé i Munkedal.

Mila
Träskulptur, placerad mellan Kallkärrsvägen och Naturbruksgymnasiet i Dingle.

Sidansvar: JanOlof Karlsson
Senast uppdaterad 2016-11-29

Kontakt

JanOlof Karlsson
Kulturutvecklare
tel.0524-18175


Länkar

Woodhenge,Munkedal

Woodhenge,Munkedal

Ringklockan

Ringklockan

Porten,Håfors

Porten, Håfors

Dansande ägget,Hedekas

Dansande ägget,Hedekas

The black ball

The black ball

Trädet,Kommunhuset Forum

Trädet,Kommunhuset Forum

Mila,Dingle

Mila,Dingle

© Munkedals kommun, 455 80 Munkedal | Besöksadress Centrumtorget 5, Munkedallänk till annan webbplats
Telefon 0524-180 00 |  Fax 0524-181 10 | E-post munkedal.kommun@munkedal.se | Organisationsnr 21 20 00-1330
Sidan uppdaterad 2016-11-29 | Om webbplatsen