Bildarkiv

Svartvitt äldre foto över en mindre träbyggnad där en kvinna i äldre kläder med lång kjol står och håller upp en dörr. Ovanför henne hänger en skylt där det står fotografi atelier. I bakgrunden syns lövträd och en trädgård.Förstora bilden

Fotograf Selma Sahlberg utanför sin atelje.

Fotografer

Det fanns två mycket aktiva fotografer i Munkedal, Oscar Färdig och Selma Sahlberg, som dokumenterade platser, händelser och hade egna ateljéer för porträttfotografering.
Tack vare de två får vi en bild av vår bygd runt decennierna vid sekelskiftet 1900 och en bit in i 1900-talet.

Selma Sahlberg, Munkedal

Selma Andrietta Beata Sohlberg föddes 12 februari 1883 i Torsby i södra Bohuslän men flyttade med familjen till Munkedal 1895. De bodde på Lerberg Rusthållsgård i Håby där fadern var arrendator som före detta fanjunkare. 1901 bosatte familjen sig i Lycke Nedergård i Håby.


Selma flyttade 1910 till Granliden i Foss och kallade sig då fotograf.


Från 1926 till sin död 1972 står hon som ägare till Lyckebo under Möe i Munkedal. Hit flyttade även hennes mor Elemina samt syskonen Elin Charlotta (bageriidkerska, Julius Harald (diversearbetare) och Johan Charles (bageriarbetare).


I källarvåningen fanns affär och bageri som drevs av systern Elin. Mellanplanet i huset bestod av kök, matsal och salong samt Elins rum. I nästa våning residerade Selma. Dels hade hon sitt rum där, men där fanns också den stora fotoateljén med fönster längs hela väggen och del av taket. En möblerad hall fanns utanför där kunderna kunde få vänta. Intill var ett litet kök som fungerade som laboratorium där det mättes upp olika kemikalier för fotolabbet.


Förutom arbetet i ateljén med porträttfotografering, arbetade hon mycket ute i landskapet och fotograferade människor och hus. Hon hade också många uppdrag åt Munkedals bruk genom sin bekantskap med brukets direktör Olof Bildt.


Stora delar av Selmas livsverk har under åren försvunnit men över 2000 av hennes bilder finns bevarade på Bohusläns museum. Samlingen består av 2009 bilder tagna mellan åren 1910-1935 och finns publicerade på Digitalt Museum, se länk under Relaterad information.


Selma var mycket noga med att de foton hon lämnade ifrån sig skulle vara perfekta. Hon rättade till alla skavanker som syntes på plåten och sedan bättrade hon på de färdiga bilderna. Det kunde till och med hända att brudbuketten på bilden hade fler blommor än den bukett som bruden bar.

 

Litteratur: Malm, Gunnar, Josefsson, Brita: Selma Sahlberg. Ur Bohuslän årsbok 2009. Kvinnor bakom kameran, sidorna 57-61. Bohusläns hembygdsförbund och Bohusläns museum.

Källa: Digitalt Museum

Kampen om kvinnlig rösträtt

Vid sidan av sitt jobb som fotograf engagerade sig Selma i kampen för kvinnlig rösträtt. Hon satt med i styrelsen i den lokala rösträttsföreningen i Munkedal, men föreningen mötte stort motstånd från samhället där. Selma var med och genomförde demonstrationer i Foss för lika och allmän rösträtt tillsammans med politikern Augusta Matilda Johansson och det Socialdemokratiska arbetarpartiet.

Läs mer om kampen för kvinnlig rösträtt här.

Svartvitt äldre foto på en äldre man i randig kavaj, slips och glasögon. Bredvid honom står en äldre kamera på stativ. I handen håller han en låda. I bakgrunden syns en tavla och en dörr.Förstora bilden

Fotografen Oscar Färdig

Oscar Färdig, Munkedal

Oscar Färdig föddes 1 december 1882 på soldattorpet Ängkasen, Öxna. Efter skolgång gick han tidigt ut i arbetslivet, först som vallpojke sedan som dräng och stenkörare. I tjugoårsåldern värvade han sig i armén som sjukvårdare och avlade sjukvårdsexamen på Garnisonssjukhuset i Stockholm. Efter ett par år återgick han till det civila livet.

 

Redan som barn hade Oscar drömt om att bli fotograf, särskilt sedan han i tolvårsåldern fotograferats i en ateljé vid Kvistrum. Vidare kontakt med fotokonsten fick han under sin tid vid Garnisonssjukhuset, där han och en kamrat som var lycklig ägare till en kamera ägnade sig intensivt åt att fotografera.

 

Drömmen blev verklighet när han lämnade det militära livet 1904 och återvände till hemtrakten. Här blev det nya yrket, fotograf, ett livsverk. Han köpte en kamera för 20 kronor och gick runt i stugorna för att "plåta". Det var många som ville ha sina hus och hem avbildade, men det fanns också de som hade respekt för den magiska apparaten och till och med var rädda för den. "Dä ä förståss elektrixitet i lödda" sade man.

 

Det var bara en man till i trakten som hade en kamera och det var ryttmästaren på Torreby slott, Sörensen. Av honom fick Oscar låna 500 kronor som grundplåt till en egen ateljé i Munkedal. Samtidigt blev han också pressfotograf och engagerades dessutom ibland av landsfiskalen för dokumentering av eldsvådor och andra händelser. Pressfotograf Färdig fick rycka ut till fots med sin tunga fotoutrustning. Det dröjde många år innan han kunde köpa sig en cykel, begagnad givetvis.


Han blev snart populär som porträttfotograf. På söndagarna - de enda fridagarna förr - samlades folk i hans ateljé för att förevigas. En sådan dag kunde han ha upp till 50 tagningar.

 

Oscar blev god vän med många människor. Otaliga öden passerade revy för honom. Bilder på allt och alla samlades i ett väl ordnat arkiv, där gamla bilder kunde återfinnas av de avbildades barn och barnbarn. Detta arkiv finns numer på Bohusläns Museum i Uddevalla, men även Göteborgs stadsmuseum äger en del av Oscars bilder. Uppskattningsvis finns cirka 25 000 bilder bevarade. Se länkar under Relaterad information.

 

På äldre dagar ägnade sig Oscar främst åt diabilder i färg, med förkärlek för blommor. Bland annat vistades han därför under tre somrar tidvis i Blomstergården i Eringsboda. Ännu i 80-90 årsåldern gav han sig ut på milslånga resor med sin kamera, fast då inte med cykel utan moped med vindskydd.

 

Text: Morgan Westland

Axel Fägersten, Hedekas

Axel Viktor Fägersten (1898 - 1985) var lantbrukare, rörmokare och fotograf. Han bodde i Liane, Sälelund i Hedekas, Munkedals kommun.

Merparten av hans bilder beskriver vardagliv, främst i Hede socken i det inre av norra Bohuslän. Han var också utanför hembygden och fotograferade. Bilderna framkallade han själv.

Han var gift med Anna Sofia Fägersten (1906 - 1987). och paret ligger begravda på Hede kyrkogård.

Bildsamlingen om drygt 400 glasplåtar är en gåva av Axel Fägerstens dödsbo.

I Hede hembygdsförenings samlingar finns Axel Fägerstens bälgkamera, inventarienummer HD184.


Källa: Bohusläns Digitala Museum

.

Senast uppdaterad:

Sidansvarig: Jan-Olof Karlsson