Publicerad:

Senast ändrad:

Munkedals kommun en av årets lantisar 2017

Tidningen Land utser årligen tillsammans med sina läsare en lista över 100 personer eller organisationer som de tycker förtjänar en extra hyllning för sina betydelsefulla insatser för en levande landsbygd under året. Munkedals kommun har tack vare vårt arbete med Handlarrundan i Sörbygden i år placerat sig på den mycket hedrande platsen 13 av 100!

Som motivering till vår plats nummer 13 skriver Land:

"När andra kommuner kör hem mat till invånare som inte kan ta sig till affären gör Munkedals kommun tvärtom. Boende kring Hedekas hämtas i stället upp med skolskjutsar och körs till affären. Nytta blandas med nöje!"

 

Här hittar du hela listan: www.land.se

Handlarrundan

Handlarrundan startade i maj 2014, som ett led i arbetet att hålla landsbygden levande. Handlarrundan var från början ett projekt med en varaktighet på ett år och var ett samarbete mellan Tillväxtverket, Västra Götalandsregionen, Munkedals kommun, BJ Trafik, Handlar'n och Sörbygdens samhällsförening .

 

Ända sedan starten 2014 har Handlarrundan varit populär, faktiskt såpass att den gick från att vara ett ettårigt projekt till att bli en varaktig del i bygden. Många som nyttjar rundan sätter stort värde på den sociala delen.

 

Fördelarna är även ekonomiska. I dag har många av de äldre hemsändning, vilket innebär att hemtjänsten får en inköpslista och åker och handlar. För att täcka kostnaderna för rundan räcker det att 3,75 personer som hade behövt ha hemsändning åker med. Hitills nås detta målet, och Handlarrundan finansierar därmed i princip sig själv.

 

Handlarrundan har rönt framgångar för bygdens butiker, som har märkt ett ökat tillflöde av kunder.

Vill du boka en plats på bussen eller läsa mer om Handlarrundan?

Du hittar all information på vår sida om Handlarrundan.