Publicerad:

Senast ändrad:

Munkedals kommun SM-finalister i skolmat

Kostenheten på Munkedals kommun har kvalificerat sig i tävlingen Skolmats Gastro 2018 - SM i Skolmat, som ett av Sveriges fem bästa skolmatskök och kommer tävla med sitt finalbidrag på Dingleskolan Kunskapens Hus, torsdag 1 februari.

I november tävlade kostenheten i Munkedals kommun med ett tremannalag i Skolmats Gastro 2018 - SM i Skolmat, som arrangeras av av Lantmännen i syfte att lyfta fram skolkockarnas arbete och verka för en bra matkultur i skolan. Kocklaget har fått sitt namn från kostenhetens ledord: Målet är måltiden. Konkurrensen var stor då många lag runt om i landet deltog.

 

Bidraget från Munkedals kommun bestående av varmrätt, vegetariskt alternativ, soppa och bröd, har blivit uttaget av en jury att tävla i SM-finalen. Finalen är uppdelad på de fem skolorna i Sverige i respektive finalisters egna kök med juryn på plats.

 

Torsdag 1 februari kommer elever och personal på Dingleskolan Kunskapens Hus serveras finalmaten på ordinarie lunchtid, parallellt med att tävlingen pågår i kök och matsal. Juryn, samt inbjudna gäster, är på plats i matsalen och blir serverad varje rätt för poängbedömning.

 

Sandra Ostwald, en av kockarna i Munkedals kommuns finallag, ser fram emot tävlingsdagen.

 

- Tävlingen är ett jätteroligt sätt att uppmärksamma den moderna skolmåltiden, säger Sandra Ostwald. Det känns som att nya vindar har blåst genom kostenheterna de senaste åren, där man genom kreativitet, kvalitetstänk och hänsyn till hållbarhet lyft skolmaten till nya nivåer. Det handlar om att laga mat från grunden och att tidigt engagera våra elever i frågor om råvaror, smakupplevelser, näringslära och matmiljö.

 

De tävlande lagen ska inte bara laga god mat, de har även närings- och kostnadsberäknat måltiden. Recepten ska hålla för minst 100 personer, där snittkostnaden per portion inte får överstiga 12 kronor. Utöver själva maten bedömer juryn även matsalsmiljö, svinnhantering, hygien, timing, klimatsmart och hållbart tänkande, med mera. Juryn kommer att prata med laget såväl som med elever, personal och gäster om hur de upplever skolans mat och matsal.

 

Skolmats Gastro - SM i skolmat är en växande nationell tävling och arrangeras av Lantmännen Cerealia.

 

Läs mer om tävlingen på: http://www.cerealiafoodservice.se/skolmatsgastro