Publicerad:

Senast ändrad:

Jobb direkt efter utbildningen

Foto på fyra personer som sitter vid en skolbänk. Alla är glada. Det är en kvinna och tre män.Förstora bilden

Från vänster: Gintoutos Buitviodos, Sophie Olander, Vasif Redzic och Andreas Hermansson.

I går, fredagen den 1 juni, var det avslutning för eleverna på den ettåriga yrkesutbildningen fastighetsskötare/-tekniker på Kunskapens Hus i Dingle. Och de har alla redan fått jobb.

— Extra roligt att alla fått jobb, det är ju det som är tanken med yrkesvuxenutbildning. Vi är säkra på att det är det här som är framtiden, säger Kunskapens Hus rektor Henrik Oleskog.

 

Henrik Oleskog klippte bandet vid invigningen av utbildningens lektionssal som sammanföll med avslutningen. Salen byggde eleverna tillsammans från grunden som en del i utbildningen. Från början var ytan bara en del av en stor maskinhall.

 

En person klipper ett blågult band som hålls upp av två andra personer. I bakgrunden syns sex personer som står eller sitter ner i ett ljust rum med två fönster.

 

På utbildningen har eleverna fått lära sig grunderna om hur byggnader och olika installationer i fastigheter är uppbyggda och fungerar. Hur en gör enklare felsökningar, reparationer och underhållsarbeten. De har även fått grundläggande kunskaper inom el och VVS, hur man sköter grönytor, hårdgjorda ytor, planteringar, träd och buskar.

 

Förutom det praktiska arbetet i utbildningen har eleverna haft teorilektioner som lett till att de kan arbeta som drifttekniker med bland annat ventilation och värmepumpar. Vilket de nu fått jobb som.

 

Vasif Redzic sökte till utbildningen efter att ha jobbat 20 år på Volvo i Göteborg, han tyckte det var dags att göra något annat. Nu har han fått jobb som drifttekniker på en av grannkommunerna. Andreas Hermansson fick jobb som ventilationstekniker på företaget han gjorde APL, arbetsplatsförlagt lärande, på.

 

Foto på två kvinnor som tar varandra i hand.

Vid avslutningen delades betygen ut av Liliane Hjalmarson, studie- och yrkesvägledare på Kunskapens Hus.

 

Lärarna öste beröm över dem.
— Fruktansvärt duktiga elever, säger Torgny Kristiansson, en av fyra lärare på utbildningen.
Eleverna kontrar med att säga att det är för att de haft bra lärare med mycket erfarenhet.
— Då blir det en bra kombo, säger Liliane.
Och när eleverna själva beskriver hur utbildningen har varit använder de ord som kul, underbart.
— Och lärorikt, tillägger Sophie Olander.

 

Gintoutos Buiviodos blev rekommenderad att gå utbildningen av tidigare elever. Han såg även utbildningen i kurskatalogen och tog kontakt med Liliane som berättade mer om utildningen. Liliane berättar att det märks att eleverna tycker att det är roligt att gå till skolan, alla har varit där varenda dag.
— Jag hade gärna gått ett halvår till på distans, säger Gintoutos och skrattar.

Tipsa webbredaktionen