Publicerad:

Senast ändrad:

Svetsare ett hett eftertraktat yrke

Förra veckan berättade vi om eleverna på den ettåriga yrkesutbildningen fastighetsskötare/-tekniker på Kunskapens Hus i Dingle som alla fick jobb direkt. Även eleverna på yrkesutbildningen svets med prövning är hett eftertraktade på arbetsmarknaden.

Våren 2017 startade Kunskapens Hus en grundutbildning i svets på försök. Det gick vägen, nu är två elevkullar examinerade.

 

- Branchen är intresserade av svetsare, företagen skriker efter folk, berättar Johan Bergkvist, lärare på svetsutbildningen.

 

Utbildningen ger grundläggande kompetens att arbeta som svetsare eller jobba där svetskunskap inom tillverkning, underhåll eller service efterfrågas.

 

Under utbildningens gång har företag besökt eleverna på skolan och gjort intervjuer. Redan på eftermiddagen efter avslutningen i förra veckan fick elever samtal om att gå vidare med intervju och svetsprov på arbetsplatsen.

 

Kunskapens Hus lär ut grunderna i svetsteknik med fokus på kälsvets. Johan Bergkvist berättar att det finns hela 4 063 olika tekniker, efter utbildningen vidareutbildar därför branchen själva de nyanställda inom de tekniker som respektive företag specialiserar sig på.

 

Svetsutbildningen på Kunskapens Hus kan även ta uppdrag från företag.

 

Läs mer om yrkesutbildningen svets med prövning

 

Tipsa webbredaktionen