Publicerad:

Senast ändrad:

Uppskattad trygghetsvandring i Dingle

Foto på två personer som står på en tågperrong. Det är skymning. Platsen är upplyst av gatlampor. I bakgrunden syns tågledningar.Förstora bilden

Kommunpolis Dan Carlsson och dinglebon Håkan Skenhede vid Dingle station.

I torsdags, den 4 oktober, genomförde kommunpolisen och Munkedals kommuns säkerhetssamordnare en trygghetsvandring i Dingle. Ett tiotal dinglebor slöt upp för att ge sina synpunkter på hur samhället skulle kunna kännas tryggare.

Munkedals kommun har tidigare år planerat trygghetsvandringar i Munkedal, men de har fått ställas in på grund av att ingen anmälde sig. Men i Dingle blev vandringen av.

 

Kvällen inleddes med en föreläsning av säkerhetssamordnare Joakim Hagetoft i Utvecklingscentrum Munkedals lokal Sporren, den gamla gymnastiksalen i Dingle. Han berättade bland annat om förhållandet mellan upplevd trygghet och brottsstatistik och om vad invånare svarat i förra årets trygghetsundersökning. Resultatet visade att Munkedals kommun är en trygg kommun, hela 93 procent av de 270 som svarat känner sig trygga där de bor.

 

I undersökningen stod dock Dingle ut. Av de som svarat att de bor i Dingle svarade 13 procent att de inte känner sig trygga. Ett av Polisens och Munkedals kommuns medborgarlöften för 2018 blev därför att genomföra en trygghetsvandring i Dingle samhälle.

 

Säkerhetssamordnaren och kommunpolisen Dan Carlsson planerade vandringens sträcka utifrån vilka områden som nämnts som otrygga i trygghetsundersökningen och efter statistik över anmälda brott.

 

Foto på en man som pratar och gestikulerar med händerna.

Säkerhetssamordnare Joakim Hagetoft.

 

Under vandringen fick deltagarna chans att ställa frågor och ge synpunkter på hur olika platser skulle kunna ändras för att de ska kännas tryggare.

 

Med på vandringen var även samhällsbyggnadschefen Mats Tillander. Han tog emot frågor och synpunkter som rör kommunens mark och ansvarsområden. Frågor gällande privata markägare eller hyreshus tar kommunen vidare till de berörda. Om ungefär ett halvår presenteras en sammanställning av vilka åtgärder som gjorts eller kommer att göras.

 

På fredag öppnar årets trygghetsundersökning — så håll utikik efter nyheter från Munkedals kommun här på munkedal.se eller på kommunens facebooksida!

 

 

Tipsa webbredaktionen