Publicerad:

Senast ändrad:

Earth Hour

Bild från WWF, Världsnaturfonden, som berättar om Earth Hour. Bilden består av an svart platta ovanpå en bild på en sjö och grönskande träd. På plattan finns en wifi-symbol där bakgrundsbilden syns igenom samt en en bild på Jorden. I vit text står det Earth Hour, £connect2earth, för att du och naturen hör ihop. Släck! 30 mars 2019, kl. 20.30.

I morgon, den 30 mars kl. 20:30-21:30, infaller årets Earth Hour. Redan i dag uppmärksammar kostenheten i Munkedals kommun Earth Hour genom att servera den hållbara favoriträtten pasta med tomatsås istället för burgundisk gryta, som istället serverades i måndags. Det finns många sätt att engagera sig i Earth Hour – både före och under själva timmen, här berättar vi mer.

Tips från WWF, Världsnaturfonden

Gå på ett event för att uppmärksamma klimatfrågan

Ordna ett eget event eller ta reda på vad som händer under Earth Hour-veckan nära dig.

Avge ett miljölöfte

Hur ska du göra för att bli mer klimatsmart? Låt Earth Hour bli ett startskott för ett mer planetsmart liv och avge ett miljölöfte för det här året. Kanske kan det vara att cykla till jobbet istället för att åka bil eller att äta mer vegetariskt? Till exempel kan du:

  • Lova att äta vegetariskt under en månad – eller längre
  • Ge ett löfte att ställa bilen och åka kommunalt minst tre dagar i veckan
  • Planera en tågsemester istället för en flygsemester
  • Minska ditt matsvinn. Planera dina inköp så att du slipper slänga mat, och utmana de andra i hushållet att slänga så lite mat som möjligt
  • Ta med en påse och samla skräp på varje promenad du tar
  • Ge ett löfte att till våren plantera växter som gillas av bin, humlor, fjärilar och andra pollinatörer
  • Lova att ha en shoppingfri månad – eller handla enbart cirkulärt i secondhandbutiker

Tävla i Earth Hour Challenge

Lär dig mer om hur du kan leva planetsmart med appen Deedster och WWF. Svara på frågor – ensam eller i lag – och gör deeds/uppdrag som visar hur du kan minska din klimatpåverkan. Tävlingen pågår till och med Earth Hours början så varför inte kora vinnaren under Earth Hour-timmen? Mer information hittar du här

Sprid budskapet i sociala medier

Hur ska du delta i Earth Hour? Berätta och sprid kampanjens budskap om att vi alla hör ihop med naturen i sociala medier under hashtaggen #Connect2Earth. Du kan också gå in på WWF:s kampanjmaterialsida och sprida Earth Hour-posters eller kika på WWF:s youtubekanal och sprida Earth Hour-filmer.

Bjud in till klädbytarträff

Konsumera klokare – halvera din klimatpåverkan från shopping och fördubbla ditt positiva bidrag genom att använda cirkulära tjänster. Varför inte bjuda in till klädbytarträff inför Earth Hour?

Tips för en extra mysig, rolig och minnesvärd Earth Hour-kväll

För många människor har Earth Hour blivit en högtidlig stund som efterlängtas av såväl stora som små. Det finns många sätt att göra kvällen extra mysig, rolig och minnesvärd. Här är några exempel:

Gå på ett Earth Hour-event

Flera event anordnas just under timmen. Kika på Internet och se vad som planeras, exempelvis akustiska konserter till tända ljus.

Bjud in till mörkermiddag

Samla ihop ett gäng vänner eller familjen och laga klimatsmart mat eller varför inte en festmåltid på rester? Se WWF:s receptfolder för färgstark matinspiration inom planetens gränser.

Släck (och tänd levande ljus)!

Släck belysningen hemma och tänd några levande ljus. Stearin- eller bivaxljus är bäst ur miljösynpunkt. Välj gärna Svanenmärkt!

 

Tänk på att släckandet framför allt är en symbolhandling för att skicka en tydlig signal till beslutsfattare att agera för klimatet och planeten. Inte att spara el under själva släckningstimmen.

Berätta om ditt Earth Hour i sociala medier

Hur deltar du i Earth Hour? Inspirera andra, berätta om din upplevelse och sprid kampanjens budskap i sociala medier under #Connect2Earth och #EarthHour. Dela en bild från timmen i en instagram-story, så kanske WWF delar den vidare.

 

Ha en fin Earth Hour!

Mer information

Här kan du läsa på munkedal.se om hur du kan konsumera och agera mer miljövänligt

 

Läs mer om Munkedals kommuns miljöarbete

 

Läs mer om Earth Hour på WWF:s webbplats

 

 

Tipsa webbredaktionen