Publicerad:

Senast ändrad:

Tips på hur du kan samtala med din tonåring om alkohol

Bild på "Tänk om"s logga. Loggan är en rektangel med rundade hörn med texten "Tänk Om" i. Bakgrunden är starkt rosa och texten är vit. Under loggan syns texten "www.tänkom.nu" i svart text mot en vit bakgrund.

Vid skolavslutningen ökar risken för att ungdomar ska dricka alkohol. Därför vill vi fokusera på frågan om tonåringar och alkohol för att skapa engagemang, inte minst hos föräldrar. Föräldrar som engagerar sig och sätter tydliga gränser har
nämligen stora möjligheter att påverka sina barns alkoholdebut och alkoholkonsumtion. Du som är förälder – fortsätt stå upp för din åsikt! Det hjälper din tonåring att avstå från alkohol.

Tips till dig som är tonårsförälder

Prata med din tonåring — på din tonårings villkor

En nära relation mellan dig och din tonåring skapar bättre förutsättningar för ett bra samtal – då kan ni skapa en gemensam överenskommelse om att det faktiskt inte är okej att tonåringar dricker alkohol.


Var beredd att lyssna och diskutera med din tonåring snarare än att diktera villkoren. Då skapar du bra förutsättningar för ett givande samtal. Så sänk garden och kom ihåg att du är den viktigaste personen i din tonårings liv (trots att det inte alltid känns så).

1. Visa intresse

Försök prata om allt möjligt i vardagen. Då blir det naturligt, och odramatiskt, att prata om lite svårare grejer som alkohol, narkotika, sex med mera. Men undvik att berätta ingående om egna erfarenheter kring alkohol. Förtroende vinner du bäst genom att lyssna och visa intresse för ditt barns resonemang.

2. Berätta att du bryr dig

Berätta att du bryr dig om din tonåring och att du faktiskt är orolig emellanåt. Förklara gärna vad du är rädd ska hända. Som tonåring så mår man faktiskt alltid bra av att höra att ens föräldrar engagerar sig och bryr sig om.

3. Undvik förhörsmetoder

Fastän det kan vara svårt så är det bra om du kan undvika att utsätta din tonåring för regelrätta förhör. Annars är risken stor att tonåringen känner sig ansatt och anklagad och svaren blir då lätt undanglidande eller direkt osanna.

4. Få din tonåring att berätta, allt och lite till

Uppmuntra din tonåring att berätta den osminkade sanningen. Om gårdagens fest och vad som gick rätt och vad som eventuellt gick snett. Mycket är vunnet om din tonåring känner att vad som helst går att avslöja utan att du för den sakens skull går i taket.

Mer information

Men jag är väl ingen langare? Eller?

Med hjälp av komikern Lucas Simonsson vill Länsstyrelsen påverka unga vuxna att inte köpa ut. På webbsidan nedan kan du läsa om olika langarmyter och se youtube-klippet med Lucas.


Läs mer: hejdaalkoholskador.se

Tänkom.nu

Här får du fler tips om hur du kan samtala med din tonåring om alkohol.


Läs mer: tänkom.nu

Tonårsparlören

Här hittar du fakta och tips som gör det lite lättare att prata om alkohol med din tonåring. Innehållet finns också samlat i Tonårsparlören – en bok som postas till alla 14-åringars föräldrar och som du kan hämta gratis i Systembolagets butiker.


Läs mer: iq.se/tonarsparlorenTipsa webbredaktionen