Publicerad: 2020-05-13 15.31

Senast ändrad: 2020-05-13

Har du koll på källkritik?

Foto på ett par händer som håller i en smartphone.

Källkritik är svårt. När erfarna forskare och journalister ibland misslyckas, hur ska då jag som privatperson lyckas? Trots svårigheterna finns det mycket som man kan göra för att utveckla sin källkritik.

För att avslöja fejkade nyheter (eller falska nyheter eller fake news) eller missledande information måste vi söka efter avsändarens avsikter. Att enbart försöka bedöma sanningshalten är inte tillräckligt.

 

De som producerar fejkade nyheter gör det inte med avsikten att reda ut vad som verkligen hänt. De fejkade nyheterna har andra avsikter, till exempel att locka användare till en annonsör, driva en viss politisk linje eller att minska en befolknings tilltro till samhället.

 

En fejkad nyhet kan innehålla sanna uppgifter. Den kan till exempel ha sin utgångspunkt i en händelse som verkligen ägt rum men utelämna vissa avgörande fakta eller ge en förklaring till händelsen som är falsk.

 

Läs mer om källkritik på krisinformation.selänk till annan webbplats och stäm av dina kunskaper med hjälp av deras checklista.

 

Du kan även läsa mer om den pågående krisberedskapsveckanlänk till annan webbplats och olika aktiviteter kring den på dinsakerhet.seTipsa webbredaktionen

 

webbredaktion@munkedal.se