Publicerad:

Senast ändrad:

Utomhusmatlagning på grundskolorna

Under vecka 20 genomför kostenheten ett festligt måltidsevent för alla grundskolorna i Munkedals kommun. Varje grundskola får varsin dag besök av en food-truck och ett antal förväntansfulla kockar som lagar och serverar maten utomhus.

Bakgrunden till satsningen med en ambulerande ”matfestival” är en önskan om att ge eleverna, som trogna stamgäster till skolrestaurangerna, det lilla extra.


– Det handlar om att sprida matglädje och bidra med nya sinnesintryck och måltidsupplevelser, men också om att vårda relationer och förvalta ett förtroende, säger Gunilla Martinsson, kostchef på Munkedals kommun.

Grundliga förberedelser och förväntansfulla elever

Varje dag under hela vecka 20 rullar den blåa food-trucken in på en ny skolgård i kommunen. Skolledning och kostledning har diskuterat och kommit överens om upplägget på respektive skola.


Redan tidigt på morgonen börjar förberedelserna. Tält och stekhällar monteras upp, bord bärs ut, kablar dras fram, flaggor och andra dekorationer sätts upp och markeringar tejpas i asfalten för att påminna varandra om att hålla avstånd. Låtlistan är laddad och musiken ljuder från högtalarna och det blir spontandans på skolgården, samtidigt som det pratas mat.


De färggranna flaggspelen som vajar i vinden vittnar om att menyn influerats av olika delar av världen. Fajitas med kyckling eller Pulled Oats som serveras med smakfulla tillbehör.


Lunchen serveras klassvis och varje elev hämtar tortillabröd och tallrik i food-trucken för att sedan fylla på med de färgsprakande tillbehör.


Gunilla Martinsson berättar om att Food-trucken väckt stort intresse hos eleverna. ”Vilka städer har den varit i?” och ”Jag har sett en food-truck på TV men jag trodde aldrig den skulle komma till vår skola!” - är citat från två upprymda matgäster.

 

Lyckad satsning

Att servera maten på ett annorlunda sätt utomhus, där lockande dofter från stekhällen letar sig ända in i klassrummen väcker aptit, nyfikenhet och matglädje.

 

– Det känns som den här satsningen verkligen gått hem i alla led, precis som vi önskade. Vi hoppas och tror att detta blir en dag för eleverna att minnas och se tillbaka till med glädje. Alla vi som arbetar i skolan kan bidra till att ge eleverna nya intryck och erfarenheter oavsett om det handlar om att lära sig om maten eller matten, avslutar Gunilla Martinsson.

Mer från måltidseventet hittar du på kostenhetens Instagramkonto.

Tipsa webbredaktionen