Kockfritids på sommarlovet

Under veckan arrangerar kostenheten en kockskola tillsammans med fritidshemmet på Munkedalsskolan. Syftet med projektet är att öka elevernas intresse för mat och matlagning.

Tanken med kockskolan är inte att göra eleverna till fullfjädrade kockar utan att ge dem nya erfarenheter och kunskaper när det gäller livsmedelsval, tillagningsmetoder och hållbar konsumtion.


– Genom att göra eleverna delaktiga i tillagningen av maten stöttas och utmanas de till att samarbeta, ta ansvar och tro på sin egen förmåga i köket, säger Johanna Bothén, måltidsutvecklare på kostenheten i Munkedals kommun. 

Egentillverkad spagetti och närodlade grönsaker på menyn

Kockeleverna får under veckan laga olika lunch- och mellanmålsrätter. Bland annat mustig tomatsoppa med majsmuffins, hemmalagade fiskburgare med hamburgerbröd och närodlade grönsaker från växthusen i Dingle samt Pasta Carbonara med egentillverkad spaghetti och rotfruktskonstverk.


Eleverna får sedan med sig recepten hem så att de kan laga maten igen och kanske bjuda någon hungrig vän eller familjemedlem.– Skolan har en betydande roll när det gäller att öka kunskaperna om konsumtion och miljö hos eleverna. Genom att kockar och pedagoger samverkar kan de tillsammans ge eleverna en meningsfull fritid och en röd tråd i undervisningen på fritidshemmet, säger Johanna Bothén.