Publicerad: 2020-06-29 15.10

Senast ändrad: 2020-06-30

Bevattningsförbud i Munkedals kommun

Foto på en vattenkanna som vattnar en planta.

Västvatten inför bevattningsförbud i Munkedals kommun från och med 29 juni. Den tidiga våren och det varma vädret har påverkat vattenresurserna. För att dricksvattnet ska räcka hela sommaren införs nu bevattningsförbud.

16 juni gick en besparningsuppmaning ut i Västvattens samtliga ägarkommuner, Färgelanda, Sotenäs, Munkedal och Uddevalla. Nu skärps restriktionerna för användandet av det kommunala vattnet i Munkedals kommun - med bevattningsförbud från och med 29 juni och tillsvidare.


I Munkedals kommun används grundvatten till det kommunala dricksvattnet. Det betyder att det tar längre tid för regnvattnet att tränga sig ner till grundvattnet och fylla på vattennivåerna. Därför ger det regn som fallit mycket liten påverkan, enligt Västvatten.


Påfyllningen har varit lägre under våren och nivåerna är nu sämre än sommaren 2018.

Detta gäller vid bevattningsförbud

Det är inte tillåtet att använda kommunalt vatten till:

  • att vattna gräsmattor, blommor elller annan växtlighet med vattenslang eller vattenspridare. Du får vattna med vattenkanna.
  • att fylla pooler eller byta ut vatten i pooler och spabad
  • att vattna stora ytor som fotbolls- eller tennisplaner.
  • att använda slang eller högtryckstvätt för att tvätta fasader, fordon eller liknande

Vattnet får användas i hemmet som vanligt, för bland annat hygien, dryck och matlagning. Upplys gärna familjemedlemmar, arbetskamrater och vänner om att det råder bevattningsförbud.

För vem gäller bevattningsförbudet?

Det gäller privatpersoner som får sitt vatten från det kommunala VA-nätet. Näringsidkare får använda det vatten som behövs för att kunna bedriva sin verksamhet – men inte för att vattna till exempel gräsmattor eller sportplaner.


Du som har vatten från egen brunn omfattas inte av bevattningsförbudet, men uppmanas ändå att vara sparsam med vattnet.


Mer information hittar du på Västvattens webbplatslänk till annan webbplats.


Tipsa webbredaktionen

 

webbredaktion@munkedal.se