Publicerad:

Senast ändrad:

Utvandrarna - därför spelas det in storfilm i Munkedal

Förstora bilden

Mia Uddgren och Rickard Johansson på inspelningsplatsen vid Kärnsjön.

Med en budget på drygt 110 miljoner kronor, bortåt 800 statister och ett 100-tal medarbetare i teamet är nyfilmatiseringen av Vilhelm Mobergs Utvandrarna en av Sveriges största filmsatsningar någonsin. Läs om hur det kommer sig att stora delar spelas in i Munkedals kommun.

Initialt skulle filmen spelas in i Tjeckien och Rumänien, men på grund av coronapandemin valde teamet att lägga produktionen i Sverige, där stora delar spelas in i Munkedals kommun.


Mia Uddgren, key production manager, var med och planerade den omfattande filmproduktionen redan i ett tidigt skede.


– Då många europeiska och nordiska länder erbjuder olika typer av produktionsincitament för filmproduktion, vilket Sverige tyvärr ännu inte gör, var planen att genomföra filminspelningarna ute i Europa, berättar Mia.


När så coronapandemin kom fick vi snabbt tänka om och leta inspelningsplatser i Västra Götaland, då en av våra samproducenter, Film i Väst, har sitt säte här.


– Vi hade några olika platser att välja mellan, fortsätter Mia, men när vi i våras kom till den här fantastiska platsen vid randen av Kärnsjön i Munkedals kommun, kände vi att vi hittat vårt eget Ki-Chi-Saga, där Kristina och Karl Oskar bygger sin nya tillvaro.

Bra samarbete

Rickard Johansson, ansvarig för logistik på inspelningsplatserna, är mycket glad för det bemötande och
den effektivitet som kringgärdat produktionen.


– Med produktionskontor i Munkedal med dess närhet till flera vackra inspelningsplatser i området kunde det inte blivit bättre, säger Rickard. Jag har arbetat med film i hela landet från Kiruna till Ystad, och måste säga att samarbetet här med alla inblandade aktörer från markägare och kommun till Länsstyrelsen och Försvarsmakten, har fungerat fantastiskt bra.

 

Läs mer om nyinspelningen av Utvandrarna på filmivast.se


Artikel från kommuntidning nr 5

Det här är en artikel från Munkedals kommuntidning som delades ut till alla kommunens hushåll vecka 44. Läs tidningen i sin helhet på: www.munkedal.se/tidning


Tipsa webbredaktionen