Publicerad:

Senast ändrad:

Framtidens processoperatörer utbildas i Munkedal

Två killar och en tjej vid en stor pappersmaskin. Förstora bilden

Läraren Anton Andersson med eleverna Nina Grind och Emil Hjälte vid en av Arctic Papers pappersmaskiner.

Processtekniska Gymnasiet grundades redan 1996 i ett samarbete mellan Munkedals kommun och pappersbruket Arctic Paper, där även skolan är lokaliserad. Undervisningen präglas av ett stort miljöfokus och arbetsmarknaden för yrkesutbildade processtekniker är god.

Det nära samarbetet med Arctic Paper och andra företag inom processindustrin i området gör att skolan kan garantera praktikplatser för sina elever. Efter utbildningen finns möjlighet att börja arbeta direkt eller läsa vidare på högskola.


Anton Andersson, lärare i processteknik, ser ett ökande behov av processtekniker bland företag i Sverige.


– Efterfrågan på utbildade processtekniker är stor bland industriföretagen, berättar Anton Andersson. Våra praktiska laboratorielektioner kretsar mycket kring papperstillverkning, men utbildningen kan givetvis appliceras på andra processer inom exempelvis livsmedel, vattenrening, värmeverk samt petrokemi.


Eleverna Nina Grind och Emil Hjälte läser årskurs 1, respektive årskurs 3 på Processtekniska Gymnasiet och trivs bra med både skola och lärare.


– Jag valde utbildningen eftersom det finns gott om intressanta jobb inom yrket, säger Nina Grind. Man har möjlighet till projektanställning och tillgång till arbetsplatsförlagt lärande - och jag har även möjlighet att läsa vidare på högskolan om jag vill.


– Skolan har goda kontakter med närliggande industrier, fortsätter Anton, och vi har inga problem att hitta praktikplatser för våra elever. Jag vet att en stor andel befintliga processtekniker är på väg i pension - och det är i dagsläget få skolor som erbjuder den här typen av utbildning, så allt pekar på att efterfrågan ökar ytterligare i framtiden.


Mer information om skolan hittar du på: www.processtekniska.seArtikel från kommuntidning nr 5

Det här är en artikel från Munkedals kommuntidning som delades ut till alla kommunens hushåll vecka 44. Läs tidningen i sin helhet på: www.munkedal.se/tidning


Tipsa webbredaktionen