Munkedals kommunvapen

Lekfullt konstverk invigt på Centrumskolan i Dingle

Kulturutvecklare JanOlof Karlsson och konstnären Sinisha Bozunovic står framför konstverket på Centrumskolan i Dingle.

Kulturutvecklare JanOlof Karlsson och konstnären Sinisha Bozunovic framför det nya konstverket på Centrumskolan i Dingle.

Fredagen 19 februari invigdes ett nytt utomhuskonstverk på Centrumskolan i Dingle. Konstverket som nu pryder en av fasaderna på skolan, är skapat av strömstadkonstnären Sinisha Bozunovic på initiativ av JanOlof Karlsson, kulturutvecklare i Munkedals kommun i samråd med personal och elever på Centrumskolan i Dingle.

Grunden till de gröna bokstäverna i ordet Centrumskolan är det svenska spelet Minecraft som har över 100 miljoner aktiva spelare varje månad, berättar Sinisha Bozunovic.


- Jag ville även implementera de befintliga två fönstren och klockan i konstverket, säger Sinisha. Killen som sitter på den övre fönsterkarmen och blåser såpbubblor, och tjejen som står våghalsigt på den nedre fönsterkarmen och leker med bubblorna, är symboler för aktiva barn. Bokstäverna och figurerna är även upplysta kvällstid.


JanOlof Karlsson, kulturutvecklare, lyfte i sitt invigningstal fram den unika upplevelse som offentlig konst kan innebära.


- Idag ska vi inviga ett nytt konstverk här i Dingle på Centrumskolan. Ett verk som är unikt. Det finns bara här och tillhör bara din skola, men är också till glädje för alla Dinglebor och andra som kommer hit, berättade JanOlof Karlsson i sitt tal.

 

Sinisha berättar att såpbubblorna är symboler för glädje, lekfullhet och föränderlighet.


- Genom reflexbilder, återspeglar de omgivningen och är i samspel med denna. För att få mer dynamik i verket, så har jag använt rostfria kulor, konvexa glas och platt spegel och på så sätt lekt med djupet i bilden. Längst nere är vanlig rund platt spegel, där barnen kan spegla sig och på så sätt bli en integrerad del konstverket.


- Film, tidningar, böcker, radio, TV, maten du äter, inredning i ett hem, musik, mode, dans, teckningen som du gör. Det är också kultur fast du inte tänker på det, fortsatte JanOlof Karlsson i sitt tal. Här har nu skapats ett konstverk som kommer finnas i din vardag. Vi hoppas att den ska bidra till trivsel och fantasi och ge dig och kommande elever stolthet att den bara finns just här på denna skola.