Publicerad:

Senast ändrad:

Antal smittfall ökar - Allvarligt läge

Kartbild vecka 12 över Västra Götaland som visar antal rapporterade smittfall med covid-19 per kommun (siffror) - samt antal fall per 10 000 invånare (färgskala).

Kartbild vecka 12 över Västra Götaland som visar antal rapporterade smittfall med covid-19 per kommun (siffror) - samt antal fall per 10 000 invånare (färgskala).

Under vecka 12 rapporterades 7 515 fall i Västra Götaland, vilket är en ökning med 22 % jämfört med föregående vecka. Skärpta regionala råd är förlängda till den 18 april.

– Läget är oerhört allvarligt. Det som alla måste förstå om detta virus är att människor blir allvarligt sjuka, människor avlider. Den som själv får lindriga symtom kan sprida sjukdomen vidare till någon som drabbas värre. Var och en av oss behöver göra allt vi kan för att undvika att bli smittade och sprida viruset, säger Jan Kilhamn, stf beslutsfattare i Regional särskild sjukvårdsledning (RSSL) till VGRfokus.


I Munkedals kommun vecka 12 rapporterades 36 fall av covid-19, vilket ger jämförelsetalet (incidens) 34 fall per 10 000 invånare. Det är en markant ökning jämfört med vecka 11 då det rapporterades in 22 fall för kommunen.


Äldreomsorgen i Munkedals kommun har i nuläget inga bekräftade smittfall bland omsorgstagare eller vårdpersonal.


Kungsmarksskolan fortsätter med växelvis distansundervisning fram till och med den 16 april. Gymnasiet följer VGR:s lokala rekommendationer.


– Det finns egentligen bara en uppmaning som gäller nu – undvik alla andra kontakter än de du bor tillsammans med. Det gäller oss alla oavsett ålder. Där människor träffas, där sker smittspridning. Precis så enkelt är det, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg till VGRfokus.


Ta del av artikel från VGRfokus om rådande smittläge


Regionala rekommendationer förlängs

De skärpta regionala rekommendationerna för att minska smittspridningen i Västra Götaland är förlängda och gäller fram till 18 april.


Enklare att provta sig för covid-19

Nu har det blivit enklare att hitta lediga tider för att göra ett så kallat PCR-test, som visar om man är smittad av covid-19. Via en ny sida på 1177.se kan man utan att behöva logga in få en snabb överblick vilka vårdcentraler som har bokningsbara tider.


Du som är minst 16 år har även möjlighet att beställa ett hemtest för egenprovtagning via Kry. Det är kostnadsfritt och du får ett test levererat hem till dig. Provsvaret kommer inom 48 timmar från det att du har tagit provet.

Läs mer på 1177.se


Information om vaccinationer

För aktuell information om vaccinationer, se 1177.se


Du hittar även information om vaccinationsläget på Västra Götalandsregionens webbplats


Hittar du inte svaret på din fråga om vaccinering på 1177.se kan du ringa till regionens telefontjänst som svarar på allmänna frågor kring vaccination mot covid-19 i Västra Götaland. Observera att de inte kan boka tid eller svara på medicinska frågor.
Telefonnummer: 010-473 94 30
Öppettider: 07.00-16.00 vardagar


Information om statistik

Ta del av statistik kring covid-19 på Västra Götalandsregionens webbplats