Publicerad:

Senast ändrad:

Antal smittfall minskar aningen i Västra Götaland. Ökar i Fyrbodal.

Kartbild vecka 14 över Västra Götaland som visar antal rapporterade smittfall med covid-19 per kommun (siffror) - samt antal fall per 10 000 invånare (färgskala).

Kartbild vecka 14 över Västra Götaland som visar antal rapporterade smittfall med covid-19 per kommun (siffror) - samt antal fall per 10 000 invånare (färgskala).

Under vecka 14 rapporterades 6 379 fall i Västra Götaland. Det är en minskning med 4 % jämfört med föregående vecka. Minskningen ska dock ses i relation till påskledigheten som inneburit andra förutsättningar för öppettider och provtagning. I Munkedals kommun minskade antal fall aningen, men i flera kommuner i Fyrbodal ökar antal fall markant. Skärpta rekommendationer i Västra Götaland förlängs till 2 maj.

– Vi befinner oss fortfarande i ett allvarligt läge. Tusentals nya personer smittas varje vecka och flera av dem blir mycket allvarligt sjuka. Smittspridningen måste minska och då kan vi inte lätta på restriktionerna, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg.


I Munkedals kommun vecka 14 rapporterades 43 fall av covid-19, vilket ger jämförelsetalet (incidens) 41 fall per 10 000 invånare. Det är en liten minskning jämfört med vecka 13 då det rapporterades in 45 fall för kommunen.


Ta del av statistik kring covid-19 på Västra Götalandsregionens webbplats


Äldreomsorgen i Munkedals kommun har i nuläget 2 omsorgstagare och 1 medarbetare med bekräftad covid-19.


Skärpta rekommendationer i Västra Götaland förlängs till 2 maj

Smittspridningen av covid-19 är fortsatt hög i Västra Götaland. Smittskyddsläkaren har därför beslutat att förlänga de skärpta regionala rekommendationerna till den 2 maj. För gymnasieskolor blir råden mer lokalt anpassade efter respektive kommun och skolas situation.


Läs mer om förlängda rekommendationer i Västra Götaland (länkmål ej längre aktuellt)

Provtagning covid-19

Via 1177.se kan man utan att behöva logga in, få en snabb överblick över vilka vårdcentraler som har bokningsbara tider för ett så kallat PCR-test.


Du som är minst 16 år har även möjlighet att beställa ett hemtest för egenprovtagning via Kry. Det är kostnadsfritt och du får ett test levererat hem till dig. Provsvaret kommer inom 48 timmar från det att du har tagit provet.

Läs mer på 1177.se


Information om vaccinationer

För aktuell information om vaccinationer, se 1177.se


Du hittar även information om vaccinationsläget på Västra Götalandsregionens webbplats


Hittar du inte svaret på din fråga om vaccinering på 1177.se kan du ringa till regionens telefontjänst som svarar på allmänna frågor kring vaccination mot covid-19 i Västra Götaland. Observera att de inte kan boka tid eller svara på medicinska frågor.
Telefonnummer: 010-473 94 30
Öppettider: 07.00-16.00 vardagar
Tipsa webbredaktionen