Publicerad:

Senast ändrad:

Fortsatt stor smittspridning i Munkedals kommun och grannkommuner

Kartbild vecka 18 över Västra Götaland som visar antal fall per 10 000 invånare (färgskala).Förstora bilden

Kartbild vecka 18 över Västra Götaland som visar antal fall per 10 000 invånare (färgskala).

Under vecka 18 rapporterades 5 094 fall, vilket är en minskning med 4 % jämfört med föregående vecka. I Munkedals kommun med grannkommuner är dock smittspridningen fortsatt stor. Skärpta regionala rekommendationer förlängs till 6 juni.

Notera: att kartbilderna från VGR:s statistik denna vecka inte innehåller siffror om antal smittfall. Ta del av statistik om antal smittfall per kommun på VGR:s webbplats.


I Munkedals kommun vecka 18 rapporterades 51 fall av covid-19, vilket ger jämförelsetalet (incidens) 48 fall per 10 000 invånare. Det är nästan samma höga nivå som vecka 17 då det rapporterades in 55 fall för kommunen.


Det är fortsatt stor spridning av covid-19 i Munkedals kommun, liksom i grannkommunerna Färgelanda, Lysekil och Sotenäs.


– Det är viktigt att alla förstår att situationen fortfarande är oerhört allvarlig. Vi får inte släppa efter för tidigt nu utan vi måste alla göra vad vi kan för att hindra smittan från att spridas i samhället, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg till VGRfokus.


Äldreomsorgen i Munkedals kommun har i nuläget 1 omsorgstagare och 2 medarbetare med bekräftad covid-19.


Ta del av statistik kring covid-19 på Västra Götalandsregionens webbplats


Skärpta regionala rekommendationer förlängs till 6 juni

Smittspridningen av covid-19 sjunker i Västra Götaland men minskningen går långsamt. De skärpta regionala rekommendationerna förlängs därför till och med 6 juni. Samtidigt tas de särskilda råden till skolan bort.


Information om vaccinationer

För aktuell information om vaccinationer, se 1177.se


Du hittar även information om vaccinationsläget på Västra Götalandsregionens webbplats


Hittar du inte svaret på din fråga om vaccinering på 1177.se kan du ringa till regionens telefontjänst som svarar på allmänna frågor kring vaccination mot covid-19 i Västra Götaland. Observera att de inte kan boka tid eller svara på medicinska frågor.
Telefonnummer: 010-473 94 30
Öppettider: 07.00-16.00 vardagar


Nationell telefonlinje om covid-19 på flera språk

Folkhälsomyndigheten har en telefonlinje som bemannas av hälsokommunikatörer och hälsoinformatörer som talar engelska, arabiska, somaliska, persiska, dari, tigrinja, amarinja, ryska, bosniska, kroatiska, serbiska och spanska.


Telefonlinjen på flera språk är ett samarbete mellan Folkhälsomyndigheten och regionerna. Linjen är öppen vardagar kl. 09:00 till 15:00. Om du ringer när linjen inte är öppen kan du lämna ett meddelande för att bli uppringd.


Telefonlinjen svarar endast på allmänna frågor om covid-19, testning och vaccination.


Telefonnummer: 08-123 680 00


Se även Folkhälsomyndighetens information på olika språk


Tipsa webbredaktionen