Publicerad:

Senast ändrad:

Antal smittfall minskar i Västra Götaland och Munkedals kommun

Kartbild vecka 19 över Västra Götaland som visar antal fall per 10 000 invånare (färgskala).Förstora bilden

Kartbild vecka 19 över Västra Götaland som visar antal fall per 10 000 invånare (färgskala).

Under vecka 19 rapporterades 4 432 fall i Västra Götaland, vilket är en minskning med 13 % jämfört med föregående vecka. I Munkedals kommun minskar antalet fall markant.

Notera: att kartbilderna från VGR:s statistik inte längre innehåller siffror om antal smittfall. Ta del av statistik om antal smittfall per kommun på VGR:s webbplats.


I Munkedals kommun vecka 19 rapporterades 31 fall av covid-19, vilket ger jämförelsetalet (incidens) 29 fall per 10 000 invånare. Det är en markant minskning jämfört med vecka 18 då det rapporterades in 51 fall för kommunen.

– Det är viktigt att poängtera att vi i det privata inte ska börja umgås med andra, vi ska inte dra igång stora kalas och festligheter. Vi ska inte börja trängas med varandra. Nu gäller det att vinna tid så att all fler hinner vaccineras, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg till VGRfokus.

Äldreomsorgen i Munkedals kommun har i nuläget inga omsorgstagare och 1 medarbetare med bekräftad covid-19.


Ta del av statistik kring covid-19 på Västra Götalandsregionens webbplats


Skärpta regionala rekommendationer är förlängda till 6 juni

Smittspridningen av covid-19 sjunker i Västra Götaland men minskningen går långsamt. De skärpta regionala rekommendationerna är därför till och med 6 juni.


Information om vaccinationer

För aktuell information om vaccinationer, se 1177.se


Du hittar även information om vaccinationsläget på Västra Götalandsregionens webbplats


Hittar du inte svaret på din fråga om vaccinering på 1177.se kan du ringa till regionens telefontjänst som svarar på allmänna frågor kring vaccination mot covid-19 i Västra Götaland. Observera att de inte kan boka tid eller svara på medicinska frågor.
Telefonnummer: 010-473 94 30
Öppettider: 07.00-16.00 vardagar


Nationell telefonlinje om covid-19 på flera språk

Folkhälsomyndigheten har en telefonlinje som bemannas av hälsokommunikatörer och hälsoinformatörer som talar engelska, arabiska, somaliska, persiska, dari, tigrinja, amarinja, ryska, bosniska, kroatiska, serbiska och spanska.


Telefonlinjen på flera språk är ett samarbete mellan Folkhälsomyndigheten och regionerna. Linjen är öppen vardagar kl. 09:00 till 15:00. Om du ringer när linjen inte är öppen kan du lämna ett meddelande för att bli uppringd.


Telefonlinjen svarar endast på allmänna frågor om covid-19, testning och vaccination.


Telefonnummer: 08-123 680 00


Se även Folkhälsomyndighetens information på olika språk


Provtagning covid-19

Via 1177.se kan man utan att behöva logga in, få en snabb överblick över vilka vårdcentraler som har bokningsbara tider för ett så kallat PCR-test.

 

Du som är minst 16 år har även möjlighet att beställa ett hemtest för egenprovtagning via Kry. Det är kostnadsfritt och du får ett test levererat hem till dig. Provsvaret kommer inom 48 timmar från det att du har tagit provet.

Läs mer på 1177.se
Tipsa webbredaktionen