Publicerad:

Senast ändrad:

Antal smittfall minskar fortsatt i Västra Götaland och Munkedals kommun

Kartbild vecka 20 över Västra Götaland som visar antal fall per 10 000 invånare (färgskala).Förstora bilden

Kartbild vecka 20 över Västra Götaland som visar antal fall per 10 000 invånare (färgskala).

Under vecka 20 rapporterades 3 646 fall i Västra Götaland, vilket är en minskning med 17 % jämfört med föregående vecka. I Munkedals kommun minskar antalet fall fortsatt.

I Munkedals kommun vecka 20 rapporterades 22 fall av covid-19, vilket ger jämförelsetalet (incidens) 21 fall per 10 000 invånare. Det är en fortsatt en minskning jämfört med vecka 19 då det rapporterades in 31 fall för kommunen.


– Det är positivt att det fortsätter åt rätt håll. Nu gäller det att hålla ut och följa restriktioner och rekommendationer medan alltfler blir vaccinerade. Trots sjunkande smittotal är det dock fortfarande många som smittas. Alla måste fortsätta hjälpa till att bromsa smittan, säger Leif Dotevall, ställföreträdande smittskyddsläkare till VGRfokus.


Äldreomsorgen i Munkedals kommun har i nuläget inga omsorgstagare och en medarbetare med bekräftad covid-19.


Skolornas avslutningar genomförs även i år i begränsad form. Information till elever och vårdnadshavare går ut via skolorna.


Ta del av statistik kring covid-19 på Västra Götalandsregionens webbplats


Skärpta regionala rekommendationer förlängda till 6 juni

De skärpta regionala rekommendationerna i Västra Götaland är förlängda till och med 6 juni.


Information om vaccinationer

För aktuell information om vaccinationer, se 1177.se


Du hittar även information om vaccinationsläget på Västra Götalandsregionens webbplats


Hittar du inte svaret på din fråga om vaccinering på 1177.se kan du ringa till regionens telefontjänst som svarar på allmänna frågor kring vaccination mot covid-19 i Västra Götaland. Observera att de inte kan boka tid eller svara på medicinska frågor.
Telefonnummer: 010-473 94 30
Öppettider: 07.00-16.00 vardagar


Nationell telefonlinje om covid-19 på flera språk

Folkhälsomyndigheten har en telefonlinje som bemannas av hälsokommunikatörer och hälsoinformatörer som talar engelska, arabiska, somaliska, persiska, dari, tigrinja, amarinja, ryska, bosniska, kroatiska, serbiska och spanska.


Telefonlinjen på flera språk är ett samarbete mellan Folkhälsomyndigheten och regionerna. Linjen är öppen vardagar kl. 09:00 till 15:00. Om du ringer när linjen inte är öppen kan du lämna ett meddelande för att bli uppringd.


Telefonlinjen svarar endast på allmänna frågor om covid-19, testning och vaccination.


Telefonnummer: 08-123 680 00


Se även Folkhälsomyndighetens information på olika språk


Provtagning covid-19

Via 1177.se kan man utan att behöva logga in, få en snabb överblick över vilka vårdcentraler som har bokningsbara tider för ett så kallat PCR-test.


Du som är minst 16 år har även möjlighet att beställa ett hemtest för egenprovtagning via Kry. Det är kostnadsfritt och du får ett test levererat hem till dig. Provsvaret kommer inom 48 timmar från det att du har tagit provet.

Läs mer på 1177.se
Tipsa webbredaktionen