Publicerad:

Senast ändrad:

Ingen förlängning av skärpta regionala rekommendationer

Diagram över inneliggande patienter med covid-19 i Västra GötalandFörstora bilden

Diagram över antal inneliggande patienter med covid-19 i Västra Götaland. Källa: Västra Götalandsregionen

Smittspridningen fortsätter att minska i Västra Götaland och antalet inneliggande på sjukhus med covid-19 blir färre. Nu har smittskyddsläkaren beslutat att inte förlänga de skärpta regionala rekommendationerna som funnits i Västra Götaland. Från och med 7 juni är det de nationella rekommendationerna som gäller.

Det är i nuläget färre inneliggande patienter och färre som testas positiva för covid-19. Men även om covid-vården minskar är sjukvården hårt ansträngd av annan vård som måste ske.

 

– Belastningen på annan vård är betydande. Det är inte bara covid som är betydande utan många andra tillstånd som inte kan vänta, säger ställföreträdande sjukhusdirektör Jan Kilhamn till VGRfokus.

Fortsätt följa råden

Folkhälsomyndighetens rekommendationer ska fortsätta följas. Till exempel, stanna hemma om du är sjuk, provta dig vid symtom, umgås i din lilla krets. Håll avstånd inom- och utomhus, undvik trängsel och arbeta hemifrån om möjligheten finns.

 

– Pandemin är inte över och smittan finns fortfarande i samhället och det är många som fortfarande insjuknar. Det kan gå väldigt fort till att vi får utbrott och stor smittspridning igen, säger Thomas Wahlberg till VGRfokus.

 

Läs mer om vad som gäller på krisinformation.se

 

Anpassning av smittskyddsåtgärder från 1 juni

Det första steget i regeringens plan för att avveckling av restriktioner inleddes den 1 juni, och innebär ett antal lättnader, till exempel nya deltagartak för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Vidare kommer Folkhälsomyndigheten inte längre avråda från cuper och läger för barn.

 

Läs mer på folkhälsomyndighetens webbplats

 

-----

Information om vaccinationer

För aktuell information om vaccinationer, se 1177.se

 

Du hittar även information om vaccinationsläget på Västra Götalandsregionens webbplats

 

Hittar du inte svaret på din fråga om vaccinering på 1177.se kan du ringa till regionens telefontjänst som svarar på allmänna frågor kring vaccination mot covid-19 i Västra Götaland. Observera att de inte kan boka tid eller svara på medicinska frågor.
Telefonnummer: 010-473 94 30
Öppettider: 07.00-16.00 vardagar

 

Nationell telefonlinje om covid-19 på flera språk

Folkhälsomyndigheten har en telefonlinje som bemannas av hälsokommunikatörer och hälsoinformatörer som talar engelska, arabiska, somaliska, persiska, dari, tigrinja, amarinja, ryska, bosniska, kroatiska, serbiska och spanska.

 

Telefonlinjen på flera språk är ett samarbete mellan Folkhälsomyndigheten och regionerna. Linjen är öppen vardagar kl. 09:00 till 15:00. Om du ringer när linjen inte är öppen kan du lämna ett meddelande för att bli uppringd.

Telefonlinjen svarar endast på allmänna frågor om covid-19, testning och vaccination.

Telefonnummer: 08-123 680 00

 

Se även Folkhälsomyndighetens information på olika språk

 

 Tipsa webbredaktionen