Nordiska brandvarnardagen

Person som trycker på en brandvarnare.Förstora bilden

Bild: Brandskyddsföreningen

I dag, onsdagen den 1 december, är det den nordiska barndvarnardagen. Räddningstjänsten MittBohuslän uppmanar alla att testa sina brandvarnare inför advent och jul. Brandvarnare larmar snabbt så att du kan släcka eller ta dig ut, det kan vara skillnaden mellan liv och död. I Sverige saknar 550 000 hushåll en fungerande brandvarnare, se till så att din fungerar. 

Testa brandvarnaren genom att trycka på testknappen, då kontrolleras hela brandvarnarens funktion, inte bara batteriet. Om brandvarnaren inte ger ifrån sig en signal när du trycker på testknappen kan batteriet vara slut. Hjälper inte batteribyte – byt ut brandvarnaren.


Behöver du hjälp att komma ihåg att testa dina brandvarnare? Kampanjen Aktiv mot brand har en gratis sms-tjänst som påminner kan påminna dig.

Anmäl dig på: aktivmotbrand.msb.se

Brandskyddsföreningens goda råd om brandvarnare

 

En tecknad bild av en apa klädd som en brandman. I bakgrunden syns en snöklädd by. Det snöar. I text står det Flammys bästa jultips.

Bild: Brandskyddsföreningen

Flammys bästa jultips

Här är Flammys bästa tips på hur du gör så att det inte börjar brinna hemma:

 • Kolla att ni har brandvarnare hemma.
 • Testa dem en gång i månaden genom att
  trycka på testknappen.
 • Alla ska ha en brandsläckare hemma. Flammy rekommenderar sex kilograms pulversläckare. Alla i familjen ska veta hur släckaren fungerar.
 • Tänd bara ljus i obrännbara ljusstakar. Ta bort alla brandfarliga dekorationer.
 • Lämna aldrig levande ljus obevakade. Den som tänder ljuset ska också släcka det.
 • Lämna aldrig barn ensamma med levande
  ljus eller tomtebloss.
 • Julgransbelysning, adventsstjärnor och elektriska ljusstakar ska släckas med strömbrytareeller genom att man tar ut stickkontakten ur vägguttaget.
 • Om det börjar brinna på spisen – kväv elden med ett lock.
 • Om det börjar brinna ska ni ta er ut. Se till att alla vet var ni ska samlas någonstans.

Affisch att skriva ut med Flammys bästa jultips riktad till barnfamiljer Pdf, 1.1 MB.

 

Om Nordiska brandvarnardagen

Brandvarnardagen är en temadag som infaller den 1 december varje år efter beslut i nordiska ministerrådet. Hela Norden uppmärksammar dagen. Människor runt om i Norden påminns då om att testa brandvarnaren för att veta att den fungerar.


Brandskyddsföreningen och MSB uppmärksammar varje år Brandvarnardagen med aktiviteter i kampanjen Aktiv mot brand. Dagen är ofta också start på lokala kampanjer om brandskydd. Kampanjerna har som målsättning att öka antalet fungerande brandvarnare och brandskyddsutrustning samt att få fler privatpersoner att regelbundet testa sin brandvarnare.