Publicerad:

Senast ändrad:

Nobelmiddag och adventsmys på äldreboendena

Den här veckan har det varit extra festligheter kring måltiderna på kommunens äldreboenden. Idag firas Nobeldagen och tidigare i veckan arrangerades adventsmys med hemmagjorda julpraliner och doftande glögg med tillbehör.

Nobeldagen firas traditionsenligt med vackert dukade bord och en trerätters festmeny. Len och krämig sparrissoppa inleder måltiden, följt av ugnsstekt lax med kokt potatis, broccoli och hollandaisesås. Desserten består av husets chokladkaka med hallongrädde.

Nobelmiddag

Allégården

Dinglegården

Ekebacken

Sörbygården

Adventsmys

Tidigare i veckan ordnades adventsmys för ökad trivsel och julstämning. De äldre bjöds på sinnesupplevelser i form av små hemmagjorda julpraliner med varm glögg och pepparkakor vid juligt dukade bord med tända ljus och närodlade julstjärnor från Dingle.


Julens smaker och dofter är en del av traditionen och matkulturen. De är också förknippade med känslor och minnen. Det är inte bara som vi upplever det – rent vetenskapligt kan smaker och dofter hjälpa oss att minnas känslorna från barndomens jular.


Att träffas och fika tillsammans och få njuta av julstämning och små godsaker sätter dessutom guldkant på tillvaron. Små mellanmål, även i form av en fika, kan främja aptiten och bidrar också med extra energitillskott i väntan på nästa måltid. Måltider och fikastunder fyller även en viktig social funktion.


 

Måltidspersonal och vård- och omsorgspersonal samarbetar kring att uppmärksamma traditioner, och att vid speciella tillfällen göra måltidsupplevelsen extra festlig för de äldre.


Måltiden är en av grundstenarna i äldreomsorgens verksamhet och kan bidra till att uppfylla behov av gemenskap och njutning. Nedsatt aptit kan vara en av flera bakomliggande orsaker till undernäring, och att servera maten vackert och bjuda på smaker och dofter som tilltalar är viktigt för att väcka aptit. Måltidsmiljön har stor betydelse för hur maten upplevs.

 

 

 

Tipsa webbredaktionen