Fyrverkerier — Att tänka på

Foto på sprakande fyrverkerier på himlen.

Munkedals kommun, Räddningstjänsten Mitt Bohuslän och Polisen vädjar till allmänhet och butiksinnehavare att iaktta största möjliga försiktighet och vara mycket restriktiva i hantering av och försäljning av fyrverkerier. Detta för att alla, såväl människor som djur, ska få uppleva ett fridfullt nyår.

Jul-, påsk- och nyårshelger innebär festligheter, men också bekymmer till följd av fyrverkerier, förbjudna smällare och pyrotekniska produkter.


Fyrverkerier räknas till explosiva varor och omfattas därför av lagstiftningen om brandfarliga och explosiva varor. Åldersgränsen för att få köpa, inneha och använda fyrverkerier är 18 år. Trots detta är många under 18 år som varje år skadas av fyrverkerier.


För att använda fyrverkerier vid högtiderna påskafton, nyårsafton och valborgsmässoafton mellan kl. 15:00-01:00 behöver du inte tillstånd, om det inte innebär någon särskild olägenhet eller risk.


Andra tider på året kan du behöva du söka tillstånd från polisen för att skjuta fyrverkerier. Kommunen har lokala regler om vad som gäller för användning av fyrverkerier.


Tänk på:

  • Var nykter. Alkohol och fyrverkerier hör inte ihop.
  • Låt inte personer under 18 år hantera fyrverkerier.
  • Visa hänsyn. Tänk på att både människor och djur kan bli skrämda av fyrverkerier.
  • Tänk på riskerna. Fyrverkeripjäser kan orsaka bränder eller andra skador.


På vår sida Fyrverkerier hittar du mer information.


Du kan även läsa mer om frågor kring fyrverkerier på Mitt Bohusläns webbplats, liksom MSB:s webbplats.