Publicerad:

Senast ändrad:

Avtal klart för samhällsmast i Sörbygden

Fyra leende personer, varav två skakar handFörstora bilden

Från vänster: Christoffer Rungberg, kommunstyrelsens ordförande - Martin Gedda, VD Netwest - Ylva Morén, kommundirektör - Thomas Björkstål, infrastrukturkoordinator.

Nu är avtal tecknat för en ny mobilmast i närheten av Sannesjön, nordost om Hedekas i Munkedals kommun. Masten ska ge bättre täckning i området och blir en så kallad samhällsmast som Munkedals kommun och Västra Götalandsregionen samfinansierar.

 Munkedals kommun har nu skrivit avtal med entreprenören som vann upphandlingen gällande den samhällsmast för mobil trafik som skall sättas upp en bit söder om Sanne kyrka i Sörbygden.

 

Vinnare av upphandlingen var Netwest AB, ett regionalt och kommunalt bolag som arbetar med digital kommunikation i Västra Götaland och Halland.  Den fysiska masten byggs av Scanmast AB, och Netwest står för drift och underhåll av masten under 15 år, med hjälp av lokala företag.

 

- Bland annat kommer Sanne Fiber ansluta masten genom sin fiberförening, berättar Thomas Björkstål, infrastrukturkoordinator för Sotenäs, Munkedals och Lysekils kommuner. Om allt löper på med bygglov, markavtal och avtal med mobiloperatörerna hoppas vi att masten kan vara i bruk innan årsskiftet. Masten kommer att förstärka kommunikationsmöjligheterna avsevärt, då många platser i området idag helt saknar mobiltäckning.

 

Mobilmasten kommer initialt baseras på 4G-teknik, som har längre räckvidd än 5G-teknik.

 

- Den nya masten i Sörbygden blir ett viktigt tillskott för kommun, boende och näringsliv - då kommunikation och mobila tjänster behöver vara tillgängligt i allt högre grad. Goda kommunikationsmöjligheter är även viktigt ur ett trygghetsperspektiv och i arbetet med vår civila beredskap, säger Ylva Morén, kommundirektör i Munkedals kommun.
 

Tipsa webbredaktionen