Premiär i maj för kulturskolans musikal Blodmysteriet

Barn står på scenen och en ser deras ryggar eller bakhuvuden. En av dem håller i ett manus. Framför dem står en kulturpedagog och håller i ett manus. I bakgrunden syns olika musikinstrument.

Kulturpedagog Sebastian Hagman och några av eleverna i ensemblen på scenen i Kulturhuset.

2020 mottog kulturskolan i Munkedals kommun ekonomiskt stöd från Kulturrådet för att genomföra ett musikalprojekt med kulturskolans elever. Stödet möjliggjorde bland annat att Kulturskolan kunnat arbeta med flera externa professionella aktörer. I och med pandemin har projektet tvingats flytta fram flera gånger – men nu är äntligen repetitionerna av Blodmysteriet i full gång med planerad premiär den 21 maj!

Det är en regnig måndagskväll i april och repetitionerna i Kulturhuset pågår för fullt. Eleverna på scenen håller precis på att byta från en scen till en annan. Rekvisitan, en kista, plockas bort och skärmar med tunt vitt tyg ställs fram. Under tiden eleverna ställer upp sig på scenen skojar de med varandra och skrattar, samtidigt som de diskuterar koreografin tillsammans med kulturpedagog Sebastian Hagman, som håller i dagens repetition.

 

Sebastian berättar att skärmarna i scenografin kommer ge snygga skuggeffekter när ljuset är färdigriggat. Ensemblen på scenen kommer i vissa nummer dansa bakom skärmarna, medan publiken bara ser deras siluetter.

 

– Det mest fascinerande med musikalprojektet är att se att många i ensemblen verkligen tar sina respektive uppgifter på fullaste allvar. De lär sig sitt material utantill utan problem, övar hemma mellan repetitionstillfällena, och ställer sedan frågor kring hur deras agerande kan bli så bra och tydligt som möjligt. Det är väldigt proffsigt, säger Sebastian som tillsammans med Emelie Hagman, kulturpedagog, är ansvarig för projektet och regi, och fortsätter:

 

– Det är också väldigt härligt att flera av de medverkande refererar till musikalprojektet på sin fritid, berättar om det på sitt muntliga nationella prov, eller går vidare i Vi i femman för att en replik ur manus undervisar om ordet ”hemoglobin”.

 

Blodmysteriet handlar om tre skolelever som under en dag kantad av hälsoundersökningar får anledning att tro att deras nya skolsköterska i själva verket är en vampyr, som måste avslöjas innan de alla är tömda på blod. Under musikalens 45 minuter är det många som är vara delaktiga. På scenen sjunger och agerar ensemblen på 13 elever från mellanstadiet och högstadiet. Under föreställningen kommer även en orkester med fem elever och flera lärare från kulturskolan att spela.

Förutom att flera av Kulturskolans egna pedagoger arbetar med musikalen samarbetar kulturskolan även med externa professionella aktörer gällande scenografi, ljus och ljud.

 

Tack vare stödet från Kulturrådet har kulturskolan kunnat köpa in ny ljudutrustning, nytt ljussystem samt en ridå till scenen i Kulturhuset.

 

Blodmysteriet har premiär lördagen den 21 maj, välkomna!

Information om biljetter

Datum: Lördagen den 21 maj

Var: Kulturhuset vid Munkedalsskolan

Föreställningar: kl. 14:00 och 16:30 - Om föreställningarna blir fullbokade kommer det även bli en kvällsföreställning

Kostnad: Fri entré, förbokning

Boka biljett: Skicka e-post till sebastian.hagman@munkedal.se med namn, föreställningstid och antal biljetter.

 

Blodmysteriets affisch Pdf, 1 MB.