Publicerad:

Senast ändrad:

Studiecirkel om röstning och politik för att öka röstdeltagandet

På ett gult kort som är lagt på snedden står det Mitt val i svart.

I år är det val, där medborgarna på ett demokratiskt sätt röstar fram vilka som ska leda i Sverige. Forskning har visat att valdeltagandet för personer med intellektuell funktionsnedsättning är lågt. Mellan 20-40 procent av personerna med intellektuell funktionsnedsättning röstar. Studieförbundet Vuxenskolan har därför tillsammans med Munkedals kommun startat studiecirkeln Mitt val för att öka röstdeltagandet.

Mitt val är en metod som tillgängliggör röstning och politik för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Den bygger på en studiecirkel med lättläst information om hur vår demokrati fungerar och är uppbyggd.


I Munkedals kommun deltar fyra personer. Studiecirkeln är planerad på sju träffar, varav fyra träffar är innan sommaren och tre träffar efter sommaren. En av träffarna sker efter valet, som är den 11 september. Efter sommaren är det även planerat att studiecirkeln ska träffa de kommunala politikerna.


– Vi hoppas att den här studiecirkeln ska öka röstdeltagandet, vi ser redan ett ökat engagemang bland deltagarna, både för att rösta och för politik, säger Madeleine Olsson, verksamhetspedagog inom socialpsykiatrin och LSS i Munkedals kommun.

 

Förutom Studieförbundet Vuxenskolans lättlästa sida om metoden Mitt val, www.sv.se/mittval, finns det även andra lättlästa källor om valet:

 

Studieförbundet Vuxenskolans logga. Ett stiliserat S står ovanför ett v. Till höger om detta står det Studieförbundet Vuxenskolan på två rader.
Munkedals kommuns logga med det blåa kommunvapnet där det i vitt ligger en pappersrulle och en fjäderpenna i kors.

 

 

 

 

Tipsa webbredaktionen