Publicerad:

Senast ändrad:

Bevattningsförbudet i Munkedal och Torreby hävs

Person spolar vatten med vattenslang

Från och med 12 oktober hävs det bevattningsförbud som gällt för dricksvattnet i tätorterna Munkedal och Torreby i Munkedals kommun. Västvatten uppmanar fortfarande alla att använda dricksvattnet på ett klokt sätt.

Denna vecka tog Västvatten beslutet att häva bevattningsförbudet för tätorterna Munkedal och Torreby.


Det regn som kommit den senaste veckan har höjt grundvattennivån och våra brunnar har återhämtat sig till viss del. Tack vare detta, tillsammans med en minskad förbrukning, kan nu bevattningsförbudet hävas. Detta gäller tills vidare. Vi fortsätter att bevaka nivåer och prognoser kontinuerligt.


I Munkedal används vatten från både stora och små grundvattenmagasin. Grundvattennivåerna har varit mycket lägre än normalt och till följd av mindre nederbörd har nivåerna varit sjunkande. Bevattningsförbudet som gällde i Munkedals kommun mellan 27 juli och 12 oktober infördes för att undvika dricksvattenbrist.


För att undvika bevattningsförbud i framtiden inventerar Västvatten olika möjligheter att öka kapaciteten i befintliga vattenverk men tittar även på andra lösningar, inom eller utanför kommunen.


Dricksvatten är vårt viktigaste livsmedel, det är därför viktigt att vi alla hjälps åt att använda vårt gemensamma dricksvatten klokt, oavsett tid på året.


För mer information, se Västvattens webbplats.


Tipsa webbredaktionen