Publicerad:

Senast ändrad:

15 undersköterskor har utbildat sig till handledare

Gruppbild på glada nyutexaminerade handledare med betyg och blommor i händernaFörstora bilden

Glada nyutexaminerade handledare inom vård och omsorg i Munkedals kommun.

Välutbildade handledare är viktiga funktioner för att få god kvalitet i det arbetsplatsförlagda lärandet för elevpraktikanter och för introduktion av nyanställda inom vård- och omsorg. I veckan examinerades 15 undersköterskor i Munkedals kommun till handledare inom vård och omsorg. Utbildningen Vårdpedagogik och handledning är en gymnasial kurs som utförs i regi av Vård-och omsorgscollege.

Behovet av handledare på arbetsplatser inom vård och omsorg ökar när allt fler kompetenta medarbetare och vikarier behöver rekryteras för att trygga kompetensförsörjningen inom sektorn. Handledare har också en viktig uppgift när det gäller att intressera fler för yrket. Det kan exempelvis handla om att inspirera nya vikarier och elever om vikten och bredden av deras praktik inom yrket. Undersköterskorna handleder även personer som kommer ut till arbetsplatserna inom ramen för olika arbetsmarknadsinsatser.

 

En person leder en frågesportFörstora bilden

Yrkesläraren Malin Mattsson inledde avslutningsceremonin med en liten frågesport i ämnet handledning.


Under ledning av yrkeslärare Malin Mattson från Strömstad kommun har undersköterskorna genomfört handledarutbildning steg 1 och 2, som bland annat innefattar ämnen som: rollen som handledare och pedagog, kommunikation, reflektion och konflikthantering, handledning, handledningsprocess och kunskapsutveckling.


- Den här utbildningen inom Vård och omsorgscollege består av 2 steg med totalt 10 utbildningstillfällen, förklarar Malin Mattsson. En god handledning är jätteviktig för våra vård- och omsorgselever inom gymnasium och komvux som gör praktik på kommunens arbetsplatser, men även vid introduktion av nyanställda.

 

Två personer som kramas under en avtackningFörstora bilden

Enhetschef Lisa Mantelli Jonsson gratulerade deltagarna med blommor.


Utbildningen avslutades på Dinglegårdens äldreboende, med utdelning av utbildningsintyg och blommor till de nyexaminerade undersköterskorna. Lisa Mantelli Jonsson, enhetschef på boendet, är glad över att så många medarbetare valt att gå handledarutbildningen.


- Det är viktigt att vi utvecklar våra handledarprocesser och skapar goda förutsättningar för de som vill arbeta inom vård och omsorg, säger Lisa Mantelli Jonsson. Våra nyutbildade handledare kommer bidra till en ökad kvalitet och trygghet när vi tar emot praktikanter och nyanställda.

 

Närbild på ett utbildningsintyg med Vård och omsorgscolleges logotypFörstora bilden

Intyg om att deltagarna genomfört utbildningen inom ramen för Vård och omsorgscollege delades ut till de nyexaminerade undersköterskorna.

Tipsa webbredaktionen