Publicerad:

Senast ändrad:

Gamla kopparnätet i kommunen släcks ner nästa år

Äldre telefonmodeller

Det gamla kopparnätet, fasta telefonnätet, som till stora delar ägs av Telia, kommer att släckas ner. När nätet släcks ner behöver alla som har utrustning ansluten till det gamla kopparnätet ha bytt anslutning till fibernät eller mobil teknik. I Munkedals kommun kommer kopparnätet finnas kvar minst ett år till, i grannkommunerna Sotenäs och Lysekil släcks kopparnäten ner 31 maj 2023.

Operatörerna ersätter exempelvis gammal fast telefoni med lösningar via mobilnätet - och äldre bredband via telejacket (ADSL) med fiber eller mobilt bredband. I vissa områden kan det också vara så att du behöver vända dig till en annan operatör än din gamla för att få bredband eller telefoni.

- Vi följer utvecklingen och använder våra kanaler för att informera om olika nätägares aktiviteter så fort det kommer oss till kännedom, säger Thomas Björkstål, infrastrukturkoordinator för Munkedals, Sotenäs och Lysekils kommuner. Vi har även en dialog med Telia avseende deras arbete med demontering och destruktion av stolpar och ledningar. 


Vill du veta mer går du in på Post och Telestyrelsens informationssida.

Även de gamla mobilnäten, kända som 2G och 3G, släcks ner

Nedsläckningen av 3G- och senare även 2G-nätet (även känt som GSM-nätet), innebär att äldre typer av mobiltelefoner, mobila routrar och andra uppkopplade prylar som kommunicerar via 3G eller 2G inte längre kommer att fungera. Du behöver därför kontrollera vilket nät din utrustning använder och kan i vissa fall behöva ändra inställningar för att kunna fortsätta använda dem. Operatörerna bygger ut mobilnätet till ny 4G- och 5G-teknik i samma takt som de avvecklar den gamla tekniken.

3G nätet kommer att släckas under 2023 och 2024. På Post och telestyrelsens, PTS, hemsida finnns information om vilka som blir berörda, samt på mobiloperatörerernas webbplatser. 2G släcks ner helt till slutet av 2025.

 

Om du har en äldre mobil

Om du har en äldre mobil som inte kan kommunicera med högre nät än 2G eller kombinationen 2G/3G, kommer du snart att behöva byta till en modernare mobil. Om inget 3G-nät finns söker sådana mobiler automatiskt efter ett tillgängligt 2G-nät. 2G fungerar för röstsamtal men inte för mobilsurf. När 2G-nätet släckts i slutet av 2025 kommer dessa mobiler inte att kunna användas alls.


Om du har uppkopplad utrustning

Om du använder annan uppkopplad utrustning med sim-kort som endast kommunicerar via 3G kommer du att behöva byta ut denna mot utrustning som kan kommunicera via 4G. Det kan till exempel röra sig om, äldre routrar för mobilt bredband, bredbandsrepeatrar, hemlarm med simkort och fjärrstyrda luftvärmepumpar, robotgräsklippare eller liknande.


Om utrustningen kan kommunicera via 2G (även känt som GSM-nätet) kan du använda den ytterligare en tid då 2G-nätet kommer att leva kvar till slutet av 2025.


Vill du veta mer går du in på Post och Telestyrelsens informationssida.Tipsa webbredaktionen