Publicerad:

Senast ändrad:

Brandmän ryckte ut som sagoläsare

På en soffa i ett bibliotek sitter två brandmän i full mundering och läser en saga för bar som sitter i en halvcirkel framför dem. Bakom brandmännen visas bilder på en projektorduk.

När polisen, som skulle läsa saga på biblioteket i tisdags, fick lämna återbud, ryckte två av kommunens brandmän ut istället. Brandmännen Björn Regnér och Fredrik Meurk läste boken "Här kommer brandbilen" för sportlovslediga barn.

Annica Kallin, barn- och ungdomsbibliotekarie på Munkedals bibliotek, berättar om konceptet:


– Det är viktigt med läsande förebilder och förutom att sagostunden är läsfrämjande är det roligt att koppla ihop fakta och saga. Att få se och uppleva sakerna från boken förstärker ytterligare sagan, säger Annica Kallin.


Boken "Här kommer brandbilen" är en del i en bokserie och handlar om Halvan, som lever sig in i olika roller genom att köra sina leksaksbilar, den här gången en brandbil.


På en soffa i ett bibliotek sitter två brandmän i full mundering och läser en saga för bar som sitter i en halvcirkel framför dem. Bakom brandmännen visas bilder på en projektorduk.


Med utgångspunkt i bokens handling, berättade Björn Regnér och Fredrik Meurk om hur det är att arbeta som brandman, vilket de även illustrerade för barnen med hjälp av deras brandmansutrustning och brandbil.

 

– Det är bra att barnen får träffa de här yrkesgrupperna under lugna förhållanden och inte under allvarliga omständigheter. Biblioteket har ett uttalat folkbildande uppdrag, säger Annica Kallin.


På ett torg står en brandbil. Vid brandbilen står barn och två brandmän. Brandmännen visar hur olika verktyg och detaljer på brandbilen fungerar.

 

Några fler titlar i serien om Halvan av författaren Arne Norlin är "Här kommer polisbilen", "Här kommer nya ambulansen", "Här kommer sopbilen" och "Här kommer grävskopan".

 

 

 

 

 

Tipsa webbredaktionen