Publicerad:

Senast ändrad:

Munkedalsvarvet 2023

Ovan: Bildspel från Munkedalsvarvet.

I fredags, den 22 september, gick det första Munkedalsvarvet av stapeln i Örekilsparken. Motionsloppet på 1,5 kilometer arrangerades på initiativ av Munkedals kommuns LSS-verksamheter. De blev inspirerade till att arrangera ett eget lokalt lopp efter att de deltog i Specialvarvet i Göteborg i våras.

– Det är roligt att det är något i hemkommunen, säger Robert Austad, en av dagens deltagare som även var med på Specialvarvet. I dag sprang han nästan hela tiden under Munkedalsvarvet.

 

En glad person håller upp medalj och diplom mot kameran.

 

Sarah Guthajr var också med i Göteborg i våras. Efter målgång sätter hon sig på sin rollator och pustar ut. Hon är glad över att vara i mål i deras eget lokala lopp – även om hon erkänner att hon tyckte att Specialvarvet var lite festligare.

 

Sjukgymnast Camilla Hedström kommer fram med ett glas vatten till Sarah Guthajr och håller om henne.

– Tänk, för ett halvår sedan satt du i rullstol, nu gick du Munkedalsvarvet! säger hon.

 

En person med rollator går i mål. En målgångsskylt i tyg hålls upp av två personer. Bredvid personen med rollator går en personlig assistent.

 

Camilla Hedström jobbar på kommunens rehabenhet och håller i gympa för deltagarna i LSS-verksamheten några gånger per termin, såväl som i dagens uppvärmning. Under uppvärmningen spelas låtar som deltagarna själva önskat och när sista låten – "Popcorn" – ljuder får de verkligen mer energi.

 

Många deltagare med eller utan rullstol eller elscooter står framför en kvinna som gör indianhopp.

– Detta är en del i att locka fram rörelseglädje hos våra deltagare. Vårt projekt heter ju ”Kraft – med fokus på hälsa, rörelseglädje och gemenskap”. Något denna aktivitet blev ett fint kvitto på, säger Camilla Hedström.

 

Gympan började som ett sätt att peppa varandra och hitta energi och gemenskap inför Specialvarvet i våras. Deltagarna uppskattade aktiviteten och ville gärna att den skulle komma igång igen efter sommaren.

 

En glad kvinna som står med händerna i sidorna.

Madeleine Olsson välkomnade deltagarna vid målgången.

Madeleine Olsson, verksamhetspedagog LSS/Socialpsykiatri, berättar att de beviljats medel från folkhälsopolitiska rådet till det treåriga projektet ”Kraft – med fokus på hälsa, rörelseglädje och gemenskap” för att främja den fysiska och det psykiska välbefinnandet för vuxna personer som är beviljade insatser enligt LSS. Årets Munkedalsvarvet är satsningens kick off. Tanken är att varvet ska turnera runt på olika platser i kommunen. Deltagarna har förutom Örekilsparken bland annat önskat Dingle, Maltes Stig och elljusspåret på Stale.

 

Nästa steg i satsningen är verksamhetens höstutmaning "Varje steg räknas". Syftet med utmaningen är att deltagare och personal ska promenera, jogga eller rulla med hjälpmedel och se hur långt de kommer tillsammans.

 

Läs den tidigare artikeln om deltagarna som var med på Specialvarvet i Göteborg i våras

 

En person springer i en park mot tre personer som står vid en tygskylt där det står MÅL.

Tipsa webbredaktionen