Blodomloppet kommer till Munkedal i augusti 2024

Två personer utomhus i startläge för att börja springaFörstora bilden

Marianne Meijer och Peter Karlsson på samhällsbyggnadsförvaltningen laddar redan inför blodomloppet den 23 augusti 2024.

Blodomloppet, Sveriges största motionsloppsserie som kombinerar fysisk aktivitet med att rekrytera blodgivare, kommer att arrangeras i Munkedal den 23 augusti nästa år. Munkedals kommun arrangerar loppet som en del av sitt 50-årsjubileum, tillsammans med lokala föreningar.

Efter en nedgång under pandemin har Blodomloppet i Sverige nu växt med 33 procent och landade 2023 på totalt 87 000 deltagare.

 

Nu utökar motionsloppet ytterligare, där Munkedal nu blir Blodomloppets 21:a arrangörsort och värd för evenemanget fredagen den 23 augusti 2024, med start och målområde i Örekilsparken.

 

Munkedals kommun, tillsammans med flera lokala föreningar, arrangerar loppet i samverkan med GeBlod i Västra Götalandsregionen och hoppas på att Blodomloppet kommer sätta fler folk i rörelse och få in fler blodgivare.

 

– Det känns jättebra att vi får vara med och arrangera Blodomloppet, säger Peter Karlsson, förvaltningschef på samhällsbyggnadsförvaltningen på Munkedals kommun. Vi vet att det finns utmaningar i samhället kring folkhälsa och kommunen har en viktig roll i det hälsofrämjande arbetet. Vi vill att Munkedal ska vara en aktiv kommun och hoppas att arrangemanget ska få människor att röra på sig mer – och att vi samtidigt ökar antalet blodgivare.

 

Start- och målområde i Örekilsparken

Tävlingsområdet utgörs av Örekilsparken i Munkedal, och ligger i direkt anslutning till Örekilsälven. Banan är varierande med inslag av backar, men är inte jättekuperad.

 

Blodomloppet i Munkedal kommer att omfatta lopp på 10 km och 5 km (både promenad och löpning) för vuxna. Deltagare kan anmäla sig både individuellt och som lag. Utöver det arrangeras både Specialomloppet för personer med funktionsnedsättning och Lilla Blodomloppet för de minsta. På dagen kommer kommunens skolor att bjudas in för friluftsaktiviteter på området.

 

– Blodomloppets starka budskap att uppmärksamma behovet av blodgivare behöver spridas ytterligare runt om i landet. Vi gläds åt att Munkedals kommun stöttar konceptet där vi arbetar med blodgivning, hälsa och välmående för arbetskamrater och skapar tillskott för ungdomar att komma i rörelse, säger Tomas Hoszek, ordförande för Blodomloppet Sverige.

 

GeBlod kommer finnas på plats för att informera om vikten av att ge blod och för att rekrytera fler blodgivare.

 

Anmälan till Blodomloppet

Mer information om blodomloppet och hur du eller ditt lag anmäler er till loppen finns på Blodomloppets webbplats.

Till anmälan

 

Munkedals kommun firar 50 år 2024

År 2024 är det 50 år sedan de tre tidigare kommunerna Svarteborg, Sörbygden och Munkedal slogs samman till nuvarande Munkedals kommun. Under året kommer 50-årsjubileet uppmärksammas på olika sätt, där Blodomloppet blir en del av firandet.