Publicerad:

Senast ändrad:

Har du rätt till bostadstillägg från Pensionsmyndigheten?

Bostadstillägg är ett skattefritt tillägg till den allmänna pensionen som du ansöker om själv hos Pensionsmyndigheten. Din bostadskostnad, inkomster och eventuella tillgångar avgör om du kan få bostadstillägg. Vid en ansökan om bostadstillägg prövas även rätten till äldreförsörjningsstöd.

När du ansöker om bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd tas hela den totala ekonomin med i beräkningen. De vanligaste skälen till avslag på ansökan om bostadstillägg är att du har både bostad och fritidshus, bor tillsammans med någon eller har över en viss summa i inkomst efter skatt. Gör därför en beräkning på pensionsmyndigheten.se innan du ansöker.


Har du inte möjlighet att göra beräkningen via webben kan du ringa Pensionsmyndighetens kundservice 0771-776 776 och få hjälp med en beräkning.

 

Du eller behörig anhörig kan ansöka

Du ansöker enklast och snabbast direkt på Pensionsmyndighetens webbplats. Där kan du även välja att ladda ned en ansökningsblankett. Ansökningsblanketten kan också beställas via Pensionsmyndighetens kundservice. Det är viktigt att ansökan fylls i korrekt och komplett för ett snabbare beslut.

 

Är du anhörig till någon som inte längre kan ha hand om sin ekonomi kan du som anhörig göra ansökan åt din närstående.

 

Mer information finns på Pensionsmyndighetens webbplats

 

Ansök om bostadstillägg

 

Information för utskrift

Har du rätt till bostadstillägg? Pdf, 113.2 kB.

Kan du få äldreförsörjningsstöd? Pdf, 71.7 kB.

 

Digitala informationsmöten

Pensionsmyndigheten erbjuder även digitala informationsmöten om bostadstillägg för pensionärer, anhörig eller god man. Man behöver inte anmäla sig och det är gratis. Under mötet finns det möjlighet att ställa frågor via en chatt.


Tider för digitala informationsmöten om bostadstillägg

Tipsa webbredaktionen