Publicerad:

Senast ändrad:

Elever i Dingle svetsar kaminer till Ukraina

Flera personer vid producerade kaminer

Från vänster, Johan Bergkvist, Emma Holmin, Christian Sämberg, Emilia Berger, Julius Johnsen.

Under veckan har elever på Kunskapens Hus svetsutbildning i Dingle producerat 16 fältkaminer till behövande i Ukraina. Kaminerna kommer att transporteras ner av organisationen Help Ukraine Gothenburg. Kaminprojektet bygger på en samverkan mellan näringsliv, Högskolan Väst, Kunskapens Hus och flera andra skolor.

- Ett företag i Östergötland tog fram designen för fältkaminerna vi producerar, när kriget i Ukraina bröt ut, berättar Johan Bergkvist, svetslärare på Kunskapens Hus i Dingle. Tack vare en bra samverkan med Högskolan Väst och andra aktörer har vi kunnat vara med och bidra med kaminer som ger värme och möjlighet att laga mat och koka vatten. Vi kommer även med hjälp av allmänheten fylla kaminerna med konserver.

 

Svetseleverna Emilia Berger och Emma Holmin tycker att det känns bra att kunna hjälpa andra och att jobba med ett projekt som ger extra motivation i skolarbetet.

 

- Projektet har ökat min egen medvetenhet av vikten av att hjälpa till på något sätt, och det känns bra att kunna använda skoltid till något så givande, berättar Emilia Berger.

 

Eleverna har jobbat i olika stationer som kan liknas vid ett industriellt flöde - och skolan planerar att producera fler kaminer med hjälp av en annan elevgrupp på Kunskapens Hus inom kort.

 

 

Person som svetsar

Emma Holmin vid svetsen.

Person som slipar

Emilia Berger bearbetar kaminmaterialet.

Tipsa webbredaktionen